Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Počas Dňa melanómu v Košiciach bezplatne skontrolujú kožné znamienka

Na snímke vyšetrovanie znamienok Foto: TASR - František Iván

Preventívne bezplatné vyšetrenie v rámci kampane budú odborníci vykonávať v stredu v priestoroch kliniky dermatovenerológie na Triede SNP 1 (8. poschodie) od 9. do 14. h.

Košice 14. mája (TASR) – Vyšetrenie kožného povrchu a už prítomných kožných znamienok ponúka záujemcom košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) pri príležitosti Európskeho dňa melanómu. Dermatológovia sa počas stredajšej (16.5.) akcie zamerajú aj na objasňovanie rizikových faktorov vzniku rakoviny kože a zdôrazňovanie významu preventívnych vyšetrení.

Preventívna kampaň s názvom  Európsky deň melanómu, do ktorej sa zapája klinika dermatovenerológie UNLP, je zameraná na preventívne vyšetrenie kože a zvýšenie informovanosti verejnosti o rizikových faktoroch vzniku kožných nádorov, predovšetkým o vplyve slnečného žiarenia.      

"Zhubné nádory kože patria vôbec medzi najčastejší typ rakoviny u človeka a neobchádzajú ani ľudí v mladom veku. Rakovina kože môže byť liečiteľná za predpokladu, že je diagnostikovaná a liečená v predstihu. Preto je dôležité, aby verejnosť bola informovaná o rizikových faktoroch jej vzniku a možných príznakoch tohto závažného ochorenia," uviedol primár kliniky Tomáš Kampe. "Rakovina kože nezmizne, ak ju budete ignorovať. Naopak, umožníte tým jej šírenie a vznik komplikácií, čo v prípade malígneho melanómu môže mať fatálne dôsledky," upozornil ďalej.

Preventívne bezplatné vyšetrenie v rámci kampane budú odborníci vykonávať v stredu v priestoroch kliniky dermatovenerológie na Triede SNP 1 (8. poschodie) od 9. do 14. h. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ivana Stašková.

Minulý rok v rámci kampane v UNLP vyšetrili 73 pacientov, z toho v štyroch prípadoch lekári zachytili bazalióm (typ kožného nádoru).