Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Na Podvihorlatskom maratóne sa zídu legendy ako P. Polák a E. Seidlová

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Do maratónu, polmaratónu i štafety sa zatiaľ prihlásilo viac ako 300 domácich i zahraničných bežcov. Prihlásiť sa možno do soboty 30. apríla.

Michalovce 25. apríla (TASR) – Na Podvihorlatskom maratóne, ktorý sa uskutoční v nedeľu 1. mája, sa stretnú legendy ako Peter Polák a Eva Seidlová. Informovala o tom michalovská radnica.

Peter Polák je držiteľom traťového rekordu, ktorý si v maratóne na Zemplíne vyslúžil presne pred 30 rokmi s časom 2:21:26. Za jeho prekonanie je vypísaná finančná prémia 165 eur. Ani v minulom roku sa to víťazovi maratónu nepodarilo, chýbalo mu niečo vyše 20 minút. Účastníčkou tohto ročníka bude aj Eva Seidlová, ktorá zvíťazila na Podvihorlatskom maratóne ešte v roku 1987.

Na Zemplíne odštartuje 32. ročník tradičného bežeckého podujatia v nedeľu o 14.00 h pred budovou mestského úradu. Trať maratónu má predpísanú dĺžku viac ako 42 kilometrov. Športovci pobežia v smere na Zemplínsku šíravu a do obce Vinné. Súťaží sa v 12 kategóriách, na víťazov čakajú aj finančné odmeny. Každý bežec dostane po dobehnutí do cieľa účastnícku medailu.

Do maratónu, polmaratónu i štafety sa zatiaľ prihlásilo viac ako 300 domácich i zahraničných bežcov. Prihlásiť sa možno do soboty 30. apríla.

Spoluzakladateľom Podvihorlatského maratónu je František Feňak. Ako uvádza na portáli www.podvihorlatskymaraton.sk, myšlienka zorganizovať toto podujatie sa zrodila v jeho hlave, keď sa úspešne začala rozrastať "Liga stovkárov" v okrese, ktorá združovala rekreačných bežcov. "S nápadom som sa zdôveril Ivanovi Čollákovi, učiteľovi telesnej výchovy, aktívnemu rekreačnému bežcovi a vedúcemu kabinetu telesnej výchovy pri Okresnom pedagogickom stredisku. Ten okamžite s mojím návrhom súhlasil i s tým, že trasa by viedla Zemplínskou šíravou," uviedol Feňak. Názov podujatia bol podľa jeho slov inšpirovaný jednou z dominánt Zemplína, ktorou je vrch Vihorlat.