Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Práce na plynovode si podľa SPP-distribúcia vyžiadali minimálny výrub

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spoločnosť SPP - distribúcia avizovala, že pri všetkých svojich činnostiach súvisiacich s budovaním, údržbou alebo rekonštrukciou distribučnej siete plynu vždy dbá na výber najvhodnejšej technológie.

Košice 19. mája (TASR) - V súvislosti s rekonštrukciou plynovodu v Košiciach plánovala spoločnosť SPP - distribúcia na Tomášikovej a Watsonovej ulici výrub stromov. Obyvateľom sa to však nepáčilo a začiatkom roka spustili petíciu. Spoločnosť SPP - distribúcia dnes informovala, že výruby drevín boli iba minimálne a prevádzkovateľ distribučnej siete zemného plynu podľa pôvodného zámeru zachránil dreviny na Tomášikovej a Watsonovej ulici.

"Na Watsonovej ulici sme stanovili kritickú hranicu a iba v prípade štyroch drevín, ktoré predstavovali neakceptovateľné riziko pre prevádzku plynovodov sme v marci realizovali ich výrub. Po dôkladnej analýze situácie na Tomášikovej ulici, kde je viacero drevín sme našli vhodné riešenie ako zachrániť všetky dreviny. Našou prirodzenou snahou je, aby bolo výrubov čo najmenej," uviedol hovorca spoločnosti SPP – distribúcia Milan Vanga.

Spoločnosť SPP - distribúcia podľa jeho slov viackrát avizovala, že pri všetkých svojich činnostiach súvisiacich s budovaním, údržbou alebo rekonštrukciou distribučnej siete plynu vždy dbá na výber najvhodnejšej a najefektívnejšej technológie. Pri činnostiach je jej snahou nájsť najvhodnejšie možné technické riešenia, aby v čo najmenšej miere negatívne zasahovala do životného prostredia.

V prípade výskytu prekážok v ochrannom pásme plynovodov, vrátane drevín, podľa Vangu vždy precízne vyhodnocujú bezpečnostné riziká a iba v opodstatnených prípadoch prekážky aj odstraňujú.

Ako ďalej uviedol hovorca spoločnosti, snahu ochranárskych aktivistov vnímajú pozitívne, pretože aj ich snahou je zachovať v Košiciach čo najviac zelene. "Považujeme za dôležité zdôrazniť, že na naše rozhodnutia o výruboch nemajú vplyv žiadne petície – rozhodujeme sa vždy iba podľa miery rizika ohrozenia bezpečnosti ľudí v blízkosti plynovodov," dodal Vanga.