Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Pri Zemplínskej šírave zapália Jánske ohne

Zemplínska šírava Foto: TASR/Milan Kapusta

Tradície, zvyky či legendy noci svätojánskej predstaví pripravovaný festival na Zemplíne. Uskutoční sa v sobotu (20.6.) na brehoch Vinianskeho jazera.

Vinné 17. júna (TASR) - Tradície, zvyky či legendy noci svätojánskej predstaví pripravovaný festival na Zemplíne. Uskutoční sa v sobotu (20.6.) na brehoch Vinianskeho jazera. Súčasťou podujatia bude aj výstup na neďaleký hrad.

Víkendová akcia s názvom Jánske ohne nad Šíravou je jedným z tohtoročných podujatí programu Terra Incognita. Je zameraný na podporu kultúry a rozvoj turizmu. Spolu so svojimi partnermi ho realizuje Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Košický kraj.

Spomínané podujatie otvoria v sobotu o 13.00 h. Pri pódiu na brehu jazera sa potom stretnú záujemcovia o výstup na Viniansky hrad. "Ak odoláte čertovským nástrahám v temnom lese, bude vás čakať kastelán, aby vás povodil po svojom panstve, pretože gróf Drughet práve nebude doma. Šikovné deti určite objavia poklad, asistovať im pri tom budú bosorky zo všetkých kútov Zemplína," pozýva na hrad manažér programu Terra Incognita Jiří Zaťovič.

Hlavný program pripravujú organizátori pri jazere. Zručnosť našich predkov tu predstaví návštevníkom ulička remesiel. Deti sa môžu tešiť na kútik s rôznymi aktivitami, jazdu na koni, skákací hrad, ako i kolotoč. Svoju nevšednú expozíciu bude prezentovať pri jazere Gitarové múzeum zo Sobraniec. Predstaví sa tu aj michalovská hvezdáreň.

Sobotňajšia akcia ponúkne aj ďalšie zaujímavosti. "Veríme, že našich návštevníkov osloví program cykloturistického oddielu Brzda. Tí najšikovnejší si určite vyskúšajú plieskanie bičom. A pretože sa stretneme v predvečer najmagickejšej noci, nebudú chýbať ani rady veštice či návod, ako uvariť čarovný nápoj lásky," priblížil starosta Vinného Marián Makeľ.

O kultúrny program sa počas podujatia postarajú viaceré folklórne telesá. Na pódiu vystúpia napríklad Viňančan, Čemerina či Borievka. Z ďalších interpretov to budú Onderovci a hudobná skupina Kiks band. Program bude uvádzať moderátor Alex. "Vyvrcholením podujatia Jánske ohne nad Šíravou pri Vinianskom jazere bude zapálenie piatich svätojánskych ohňov," uzavrel Zaťovič.