Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Primátor Košíc podľa prokuratúry zmenou rozpočtu zákon neporušil

Na snímke primátor masta Košice Jaroslav Polaček. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Podnety na prokuratúru podali v januári starostovia MČ Sídlisko KVP, Staré Mesto, Sídlisko Ťahanovce, Juh, Dargovských hrdinov, Nad jazerom a Západ. Podľa Janovej boli vybavené odložením.

Košice 19. marca (TASR) - Primátor Košíc Jaroslav Polaček zmenou programového rozpočtu v závere minulého roka neporušil žiadny právny predpis, rozhodla o tom Krajská prokuratúra Košice. Pre TASR to uviedla jej hovorkyňa Jarmila Janová. Na prokuratúru sa v súvislosti s nevyplatenými podielovými daňami obrátilo viacero košických mestských častí (MČ).

Podnety na prokuratúru podali v januári starostovia MČ Sídlisko KVP, Staré Mesto, Sídlisko Ťahanovce, Juh, Dargovských hrdinov, Nad jazerom a Západ. Podľa Janovej boli vybavené odložením. "Krajská prokuratúra Košice porovnaním právneho a skutkového stavu dospela k záveru, že postupom primátora, vykonaním tretej zmeny programového rozpočtu mesta Košice na rok 2023, nebol porušený žiadny všeobecne záväzný právny predpis," povedala pre TASR.

Mesto Košice krátilo niektorým MČ podielové dane od septembra do decembra 2023, čo dokopy predstavuje okolo 1,4 milióna eur. Uznesenie mestského zastupiteľstva, na základe ktorého im mesto malo uvedenú sumu doplatiť, primátor podpísal. Koncom roka však zrealizoval rozpočtové opatrenie pri vyplácaní podielových daní miestnym samosprávam. Uvedená suma MČ nebola vyplatená. O pravdepodobnom prekročení právomocí primátora hovoril aj kontrolór mesta Pavol Gallo.

MČ Sídlisko KVP, ktorej nevyplatenie podielových daní spôsobilo najväčšie finančné problémy, sa obrátila aj na súd. Okresný súd Banská Bystrica v januári vydal platobný rozkaz, na základe ktorého malo mesto doplatiť podielové dane tejto MČ vo výške okolo 220.000 eur. Mesto voči tomu podalo odpor. Vec bola následne postúpená košickému súdu. Mestský súd Košice eviduje žalobu MČ Sídlisko KVP proti mestu Košice s istinou v uvedenej výške. "Vzhľadom na to, že vec napadla na tunajší súd ešte len 15. marca, nie je možné bližšie sa vyjadriť k termínu rozhodovania o nej," uviedla pre TASR hovorkyňa súdu Anna Pančurová.