Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Proces s bývalým Černákovým švagrom i obhajcom odročili na január 2016

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dôvodom odročenia je ospravedlnenie sa obžalovaného Daniela M. zo zdravotných dôvodov.

Prešov 27. októbra (TASR) - Hlavné pojednávanie na Okresnom súde v Prešove, vypísané nadnes a na stredu 28. októbra v trestnej veci objednávky vraždy Mariána Karcela, z ktorej sú obžalovaní Jozef M. a Daniel M., odročili na 26. a 27. januára 2016. Ako informoval hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák, dôvodom odročenia je ospravedlnenie sa obžalovaného Daniela M. zo zdravotných dôvodov. Stíhanie voči obžalovaným je vedené v súčasnosti na slobode. Jozef M. bol istý čas vo vyšetrovacej väzbe.

Vraždu podnikateľa si mal podľa právoplatného rozhodnutia súdu objednať spoza mreží v roku 2000 boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák prostredníctvom exšvagra Jozefa M. a vtedajšieho obhajcu Daniela M., ktorí ho chodievali navštevovať do vyšetrovacej väzby. Smrť Karcela mala byť likvidáciou nepohodlného svedka a tiež aktom pomsty zo strany Černáka. Za jeho likvidáciu bol odsúdený na 15 rokov nájomný vrah Branislav Adamčo.

Karcel bol zavraždený pred svojím domom v Kynceľovej pri Banskej Bystrici dávkou zo samopalu. Proces s Mikulášom Černákom a spol. sa na Okresnom súde v Prešove začal 10. novembra 2008 a presne po roku ho senát odsúdil za viacero trestných skutkov na doživotie a jeho bývalého švagra poslal do väzenia na 12 rokov. Obaja odsúdení sa proti rozsudku odvolali.

Krajský súd v Prešove 22. septembra 2010 zamietol odvolanie Černáka a potvrdil mu doživotný trest. Nepotvrdil však prvostupňový rozsudok pre Jozefa M. a jeho prípad vrátil späť na ďalšie dokazovanie. Pôvodne bol v tomto procese súdený aj bývalý Černákov obhajca Daniel M., ktorého prípad neskôr vylúčili na samostatné konanie. Predseda krajského senátu odporučil, aby obidva prípady po vrátení na prvostupňový súd spojili na jedno konanie.