Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Protipovodňové dielo v Harichovciach ochráni pred storočnou vodou

Na snímke vpravo minister životného prostredia SR Peter Žiga odhaľuje pamätnú tabuľu pri príležitosti výstavby regulácie Levočského potoka v Harichovciach 16. októbra 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na pohľad neškodný Levočský potok sa v Harichovciach počas prívalových dažďov opakovane vylial z koryta a zaplavil priľahlé územie.

Harichovce 16. októbra (TASR) – Za účasti ministra životného prostredia SR Petra Žigu dnes v obci Harichovce v okrese Spišská Nová Ves odovzdali do užívania protipovodňové dielo, ktoré významne posilní ochranu tohto sídla pred veľkou vodou. Išlo tu o rekonštrukciu regulácie Levočského potoka, ktorý mal poškodené brehy vodnou eróziou a spôsoboval záplavy s obrovskými škodami na súkromnom majetku aj na majetku obce.

"Obrovské škody tak na majetku občanov, ako aj obce, ale aj ďalšia prípadná hrozba povodní viedli ministerstvo životného prostredia i Slovenský vodohospodársky podnik k vybudovaniu takých protipovodňových opatrení, aby sa tu obyvatelia dobre a bezpečne cítili," povedal minister. Na pohľad neškodný Levočský potok sa v Harichovciach počas prívalových dažďov opakovane vylial z koryta a zaplavil priľahlé územie, čím spôsobil rozsiahle škody na rodinných domoch, hospodárskych objektoch a miestnych komunikáciách. Stalo sa tak napr. vlani, ale aj v roku 2010, a to dokonca dvakrát. Predtým tu boli povodne v rokoch 2006 a 1997.

Na projekt protipovodňových opatrení v intraviláne obce Harichovce sa podarilo získať viac ako tri milióny eur z Kohézneho fondu Európskej únie v rámci Operačného programu Životné prostredie. "Spolu s takmer 20-percentným spolufinancovaním štátneho rozpočtu a Slovenského vodohospodárskeho podniku sa od mája tohto roku podarilo vodohospodárom na 1840-metrovom úseku Levočského potoka vytvoriť dielo, vďaka ktorému teraz potok dokáže s rezervou previesť aj tzv. 100-ročné povodňové prietoky," dodal Žiga s tým, že na Slovensku je určených 550 miest, kde je potrebné vybudovať protipovodňovú ochranu. V regióne Levočských vrchov je pritom rozostavaných niekoľko ďalších poldrov, ktoré by mali zabrániť povodniam v regióne.

Cieľom rekonštrukcie koryta toku je zvýšenie jeho prietočnosti a stabilizácia jeho brehov, čím sa zabezpečí ochrana zastavanej časti obce proti veľkým vodám a nepriaznivým vplyvom vodnej erózie. "Boli to veľmi nepríjemné situácie pre našich občanov, keď trochu popršali, ani nespali, chvalabohu, že teraz už máme túto stavbu dokončenú. Dúfam, že sa každému uľaví," uzavrel zástupca starostu v Harichovciach Ľubomír Belej. V obci momentálne žije takmer 2000 obyvateľov.