Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

R. Kaliňák odovzdal obciam novú hasičskú techniku

Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Členovia dobrovoľných požiarnych zborov môžu žiadať dotácie na pomôcky od ministerstva vnútra vďaka novému zákonu o dobrovoľnej požiarnej ochrane.


Košice 25. septembra (TASR) - Nové prvozásahové hasičské vozidlá Iveco, zrepasované Tatry 148 a protipovodňové prívesy prvej pomoci budú oddnes využívať dobrovoľní hasiči v Košickom kraji. Techniku dnes v obciach a mestách - Slatvina, Krompachy, Kluknava, Jaklovce a Margecany - odovzdal podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.

„Som veľmi rád, že sa podarilo tradíciu dobrovoľných požiarnych zborov zachovať aj v čase, keď jej nebola venovaná taká pozornosť ako dnes. V súčasnosti totiž musíme oveľa pravidelnejšie bojovať s výkyvmi počasia, lesnými požiarmi či lokálnymi povodňami. Som rád, že starší členovia zborov priviedli k tejto dobrovoľnej práci mladých ľudí," povedal minister Kaliňák pri odovzdávaní novej techniky starostom a členom dobrovoľných požiarnych zborov. Podľa neho má Slovensko 30.000 dobre pripravených mužov a žien, ktorí bez ohľadu na odmenu, na svoje rodiny, na svoj voľný čas pomáhajú svojim susedom, blízkym či rodinám.

Členovia dobrovoľných požiarnych zborov môžu žiadať dotácie na pomôcky od ministerstva vnútra vďaka novému zákonu o dobrovoľnej požiarnej ochrane, ktorý naštartoval aj obnovu hasičskej techniky pre obecné zbory. "Tie naposledy v takomto množstve získavali techniku pred 30 rokmi," uviedol Ivan Netík z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Ďalej informoval, že v rámci projektu pripravenosti Slovenska v boji so živelnými pohromami sa pomoc dotkne 1200 obcí na Slovensku. "Dobrovoľné požiarne zbory dostanú v priebehu roka 500 nových vozidiel Iveco Daily, 300 zrepasovaných hasičských Tatier a viac ako 600 obcí dostane tzv. vozíky prvej pomoci vybavené protipovodňovou technikou," dodal Netík. Minister vnútra Robert Kaliňák odovzdá tento víkend ďalšiu hasičskú techniku obciam v okolí Košíc a na Zemplíne.