Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

R. Trnka: Úlohou Košického kraja je zatraktívniť stredné odborné školy

Na archívnej snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predseda Košického samosprávneho kraja verí, že pri systémovom riešení sa v strednodobom výhľade prejavia výsledky a vyšší záujem študentov o odbornú kvalifikáciu.

Spišská Nová Ves 24. septembra (TASR) – Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK) v Spišskej Novej Vsi, na ktorých sa v súčasnosti realizujú opravy a rekonštrukcie, navštevuje v utorok predseda KSK Rastislav Trnka. S ohľadom na nízky záujem žiakov a zvyšujúce sa potreby pracovného trhu vidí ako osobitnú úlohu krajskej samosprávy zatraktívniť najmä stredné odborné školy.

"Čo sa týka odborných škôl, máme dlhodobo problém s kvalitou vybavenia i kvalitou škôl samotných. Dôležité je spomenúť, že súkromný sektor požaduje vyššiu úroveň týchto škôl, viac absolventov. Na to, aby sme sem dostali viac študentov, jednoducho potrebujeme zvyšovať kvalitu nielen tejto, ale aj všetkých iných škôl, obzvlášť škôl mimo Košíc," uviedol Trnka pri návšteve Strednej odbornej školy (SOŠ) na Markušovskej ceste.

Trnka verí, že pri systémovom riešení sa v strednodobom výhľade prejavia výsledky a vyšší záujem študentov o odbornú kvalifikáciu. "Zároveň aj oni pochopia, že momentálne nie je dostatok takejto pracovnej sily na trhu práce, že v týchto odborných pozíciách je priestor a momentálne sú aj vyššie platy. Zamestnávatelia hlásia, že nemôžu zohnať ľudí, zvyšujú platy, čiže už teraz vidno, že majú väčšie uplatnenie," povedal.

Nové projekty na SOŠ Markušovská zahŕňajú výstavbu športovej haly či opravu strechy na budove dielní. Na SOŠ ekonomickej si Trnka pozrel tri nové odborné učebne a včelnicu postavenú na potreby vyučovania odboru agropodnikanie. Súčasťou jeho programu v Spišskej Novej Vsi je aj návšteva hotelovej akadémie, Gymnázia Školská, Technickej akadémie a Gymnázia Javorská. Prezrie si aj depozitár Národopisného múzea v Smižanoch.