Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

R. Trnka: V rámci sto dní boli spustené procesy na rozhýbanie kraja

Na snímke predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Foto: TASR - Pavol Zachar

K úlohám na prvých sto dní patrilo aj naštartovanie projektu tzv. agrokruhov v poľnohospodárstve po vzore pestovateľa Jána Šlinského.

Košice 14. marca (TASR) – Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka v stredu zhodnotil v odpočte plnenie svojich 12 predvolebných úloh určených na prvých sto dní vo funkcii. "Boli spustené procesy, aby sa ten kraj naozaj rozhýbal," uviedol pre novinárov. Splniť svoj plán sa mu podľa jeho slov podarilo na 95 percent.

"Som veľmi rád, že napríklad sú pripravené subdodávateľské doložky a že sa stransparentnia procesy verejného obstarávania, to sú také základné veci,"
uviedol Trnka. Ide o zverejnenie plánu verejného obstarávania na rok 2018 na webstránke KSK a zavedenie doložky na ochranu subdodávateľov do zmlúv, ktoré uzavrie KSK alebo jej organizácie.

V súvislosti s vytvorením rady starostov a primátorov ako poradeného orgánu Trnka konštatoval, že je zostavený jej štatút. Prvé stretnutie so zástupcami samospráv za región Gemera bude 21. marca, nasledovať bude 23. marca s primátormi a starostami z oblasti Abova. Rada má zabezpečiť komunikáciu a podnety pre rovnomerný regionálny rozvoj vo všetkých častiach kraja. Zatiaľ je podľa Trnku z rady vyňaté mesto Košice. "Z toho dôvodu, aby ma niekto neobviňoval, že sa sústredím na mesto, odkiaľ pochádzam," povedal.

V otázke sľubovaného spustenia protikorupčného auditu na Úrade KSK uviedol, že aktuálne prebieha proces verejného obstarávania na dodanie služby. Dobu trvania auditu odhadol Trnka na pol až trištvrte roka. V oblasti dopravnej infraštruktúry sľuboval pred voľbami zefektívniť spôsob opráv krajských ciest a riešiť alternatívne návrhy na dostavbu diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R2. Zahrnutie tzv. studených technológií do plánu opráv krajských ciest z na tento rok by mohlo podľa neho priniesť úsporu v rozpočte viac ako pol milióna eur, nová analýza má určiť, ktoré úseky je treba najviac rekonštruovať. Zakúpené tri váhy na váženie vozidiel majú v spolupráci s políciou pomôcť odhaliť preťažené kamióny na cestách, najmä na úseku od Jahodnej smerom na Spišskú Novú Ves vrátane mosta Ružín. O nedostatočnej dopravnej infraštruktúre v kraji rokoval Trnka s ministrom dopravy a výstavby Árpádom Érsekom (Most-Híd), odpovede šéfa rezortu ho podľa jeho slov neuspokojili. "Za KSK budeme tlačiť na to, aby dopravná infraštruktúra dostala špecifický rozvojový plán," povedal predseda kraja.

K úlohám na prvých sto dní patrilo aj naštartovanie projektu tzv. agrokruhov v poľnohospodárstve po vzore pestovateľa Jána Šlinského, vytvorenie splnomocnenca pre sociálne odkázaných občanov, ktorým sa stal starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký či vznik krajskej futbalovej ligy.

"Mnohé z tých bodov sú dlhodobé ako keby stratégie, čiže sa budú realizovať celých päť rokov. Na spustenie procesov tie prvé kroky boli urobené,"
konštatoval Trnka.

Na Úrade KSK v rámci práce a fungovania ho podľa jeho slov prekvapila zdĺhavosť niektorých procesov. "Ide to ešte v nejakom starom režime. Pravdepodobne sa to zmení až po - nazvime to v úvodzovkách - reštrukturalizácii celého úradu aj tých procesov," dodal. V priebehu marca podľa neho začne personálny audit.

V činnosti krajského zastupiteľstva Trnka očakáva, že po vytvorení pracovných komisií na minulom zasadnutí pôjde mnoho vecí už v štandardnom režime.