Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Tragický pracovný úraz sa udial v mestskej časti Rožňavské bane

kabát, ktorý patril jednému zo zranených robotníkov, visí na moste od minulého piatku v Kurimanoch Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pracovníka resuscitovali, no neúspešne

Rožňava 25. februára (TASR) - V rožňavskej mestskej časti Rožňavské bane došlo dnes v ranných hodinách k smrteľnému závalu človeka.

Ako TASR informovala Bernadeta Múdra z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, pri udalosti zasahovali rožňavskí hasiči. "Po neúspešnej resuscitácii privolaný lekár skonštatoval smrť osoby," uviedla Múdra.

Podľa dostupných informácií k tragickej udalosti došlo krátko pred deviatou hodinou. Pracovník miestnej firmy mal vstúpiť do pracovného priestoru ťažkého stavebného mechanizmu a ten ho mal usmrtiť.

Ako doplnil hovorca košických policajtov Alexander Szabó, k nešťastiu došlo za doposiaľ nezistených okolností. „Pri manipulácii s pásovým rýpadlom a prídavným zariadením – búracím kladivom k pracovnému stroju, utrpel 33-ročný Rožňavčan rozsiahle devastačné poranenie hlavy, ktorému na mieste podľahol,“ povedal.

Rožňavský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Okolnosti nešťastia prešetrujú aj pracovníci inšpektorátu práce.

Výberový prehľad pracovných úrazov v roku 2014

22. januára 2014 – Robotníka, ktorý pracoval v jednej z firiem v priemyselnom parku v Štúrove, privalil 1000-tonový kotol. Nešťastie sa stalo približne o 16.30 h, zranenému 46-ročnému mužovi pomáhala posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE, ambulancia Rýchlej lekárskej pomoci aj hasiči. Kotol na výrobu tepla privalil mužovi nohy a spôsobil mu mnohopočetné zlomeniny. Po prevoze vrtuľníkom do nemocnice museli lekári zranenému Ukrajincovi jednu končatinu amputovať. Nešťastie sa stalo pri rezaní nadrozmerného kotla a kovovej konštrukcie.

11. februára 2014 – Zamestnanec jednej zo zlatomoraveckých firiem utrpel pracovný úraz. Približne o piatej hodine ráno bola do firmy privolaná polícia. Na jednej z výrobných liniek došlo k pracovnému úrazu 50-ročného muža. Pravdepodobne vlastnou vinou pracovníka mu stroj zachytil pravú ruku a robotníkovi odtrhlo článok palca na pravej ruke.

12. februára 2014 – K usmrteniu 42-ročného lesného robotníka za doposiaľ presne nezistených príčin došlo v lese v katastri obce Betliar (okres Rožňava). Následkom pádu stromu utrpel poranenia hlavy, ktorým na mieste podľahol.

24. februára 2014 - Z bratislavského Starého mosta na pontón spadol robotník, ktorý tam pracoval na rekonštrukčných prácach. Na mieste zasahovalo deväť hasičov s dvoma kusmi hasičskej techniky, ktorí pacienta transportovali z pontónu na breh. Muž pri páde utrpel viaceré poranenia a vo vážnom stave ho previezli do nemocnice na Kramároch.