Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Rožňavské deti sa v Hviezdnej misii naučia prežiť bez rodičov a IT

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Tábor v rožňavskej hvezdárni využije možnosti a tradície miestnej solárnej astronómie, ako aj praktikum nočného pozorovania oblohy ďalekohľadmi.

Rožňava 9. augusta (TASR) – Zážitkový a astronomický s prvkami hnutia skautingu, bude podľa organizátorov 24-hodinový detský tábor vo hvezdárni, ktorý pripravuje Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave zo stredy na štvrtok 10. až 11. augusta.

"Každý detský tábor je niečím jedinečný a je posadený do určitého prírodného prostredia. Tábor v rožňavskej hvezdárni využije možnosti a tradície miestnej solárnej astronómie, ako aj praktikum nočného pozorovania oblohy ďalekohľadmi. Desiatka detí bude striedavo hvezdármi, konštruktérmi a modelármi, skautmi, športovcami, stopármi či lukostrelcami," uviedla Mária Hlaváčová z GOS v Rožňave.

V prípade dobrého počasia klasické ohnisko nahradí podľa Hlaváčovej slnečná pec. "V peci je možné opekať si chlieb či klobásu. Takto v tábore deti na hvezdárni prežijú malú 'robinsoniádu' s minimálnym využitím výdobytkov civilizácie, na ktorú budú určite radi spomínať," dodala Hlaváčová.