Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Rozort hospodárstva: Košická Minebea žiada od štátu pomoc 19,25 mil. €

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2022 vytvorí 1100 nových pracovných miest.

Bratislava 3. júna (TASR) - Košická firma Minebea Slovakia, s.r.o., žiada od štátu investičnú pomoc takmer 20 miliónov eur na vybudovanie nového podniku priemyselnej výroby a na vytvorenie nových pracovných miest v lokalite Košice. Vyplýva to z investičného zámeru zverejneného Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, ktorý by v najbližšom období mala prerokovať a schváliť vláda.

"Realizácia investičného zámeru s oprávnenými nákladmi v nominálnej výške 60 miliónov eur je rozložená na obdobie rokov 2017 až 2022. V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2022 vytvorí 1100 nových pracovných miest," konštatuje v materiáli MH SR.

V súvislosti s plánovanou realizáciou investičného zámeru žiadateľ požaduje poskytnutie investičnej pomoci vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetku v celkovej maximálnej nominálnej výške 19,25 milióna eur.

Cieľom investičného zámeru je vybudovanie nového závodu na výrobu mechatronických pohonných systémov situovaného v Košiciach. Súčasťou zámeru je taktiež vybudovanie R&D centra, ktoré bude zamerané na výskum a vývoj v oblasti mechatronických pohonných systémov.

Minebea Slovakia, s.r.o., Košice bola do Obchodného registra SR zapísaná v novembri 2016. Predmetom jej činnosti je najmä výroba strojov a zariadení pre všeobecné účely, výroba elektrických zariadení a elektrických súčiastok, výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov. Eviduje základné imanie vo výške 15 miliónov eur. Jej jediným spoločníkom je japonská firma MinebeaMitsumi Inc.

Prijímateľ pomoci patrí do skupiny Minebea, ktorá je globálnym lídrom vo výrobe mechatronických a elektronických súčiastok a komponentov pre oblasť automotive. Produkty skupiny majú aj iné segmentové zameranie, napríklad elektromotory, ložiská, magnetické spojky a spojovacie materiály.

Skupina bola založená v roku 1951. V súčasnosti pôsobí v Ázii, v Severnej Amerike a v Európe, prostredníctvom 68 dcérskych spoločností spoločne zamestnávajúcich viac ako 60.000 zamestnancov. Konsolidované ročné tržby prekračujú 4,5 miliardy eur. V Európe má skupina svoje prevádzky vo Veľkej Británii, v Nemecku, Česku a na Slovensku. Závod v Bratislave vznikol v roku 2004 a zaoberá sa kompletizáciou elektro-motorčekov pre automobilový a iný priemysel.