Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Samosprávy žiadajú ochranu vody a majetku vodární

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Samosprávy vo výzve žiadajú, aby voda ostala v rukách verejného sektora a v súvislosti s dlhopisovým programom nedošlo k rastu cien a zníženiu kvality služieb občanom.

Revúca 15. marca (TASR) - Viacerí primátori a starostovia zo stredného a východného Slovenska sa podpísali pod výzvu adresovanú predstavenstvu Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) a Národnej rade (NR) SR. Samosprávy v súvislosti s dlhopisovým programom VVS žiadajú garanciu ochrany slovenskej vody a majetku vodární. TASR o tom informovala Patricia Šefranová z kancelárie primátora mesta Revúca.

Samosprávy vo výzve žiadajú, aby voda ostala v rukách verejného sektora a v súvislosti s dlhopisovým programom nedošlo k rastu cien a zníženiu kvality služieb občanom. "Máme záujem o rozvoj našich samospráv, a preto vítame možnosť získania mimorozpočtových zdrojov z výnosov dlhopisov Voda spieva I. Citlivo však vnímame verejnú diskusiu o rôznych aspektoch spravovania vodných zdrojov," uviedol primátor Revúcej Július Buchta.

Iniciátori a signatári výzvy, ktorí reprezentujú obce a mestá ako akcionári VVS, vo výzve sformulovali štyri základné princípy. Prvý súvisí s významom ochrany vlastníctva a správy vodných zdrojov vo verejnom záujme, samosprávy sa vyjadrujú proti akémukoľvek predaju alebo privatizácii týchto zdrojov. "Je našou zodpovednosťou chrániť vodu ako kultúrny a sociálny statok, ktorý by mal zostať v rukách štátu a jeho občanov," povedal primátor Michaloviec Miroslav Dufinec.

Predstavenstvo VVS signatári oslovujú so žiadosťou o garancie, že výnosy z dlhopisového programu vodární nespôsobia zvýšenie cien vodného a stočného. "Je pre nás nevyhnutné zabezpečiť, aby výnosy z dlhopisov neznamenali zhoršenie kvality služieb pre našich občanov," skonštatoval primátor Sabinova Michal Repaský.

Výzvu pre VVS podpísali primátori Revúcej, Michaloviec, Sabinova, Bardejova a starostovia obcí Jablonov nad Turňou, Kračúnovce, Gočovo, Vlachovo, Sedlice a Ruskov. V rámci výzvy považujú za vhodné, aby sa štyri definované princípy stali súčasťou podmienok dlhopisového programu garantovaných výnosov.

Akcionármi VVS je viac ako 700 miest a obcí najmä východného Slovenska. Na viaceré riziká pre rozvoj spoločnosti i jej akcionárov v dlhopisovom programe vodární v januári upozornil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Vodárne koncom februára avizovali, že výplata výnosov z dlhopisov nebude mať za následok zvýšenie cien vodného a stočného. Odmietajú tiež obavy z privatizácie v súvislosti s dlhopisovým programom.