Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Sčítanie odhalilo bohatú diverzitu vodného vtáctva v oblasti Vihorlat

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zaznamenali počas neho 31 druhov, najpočetnejším bola kačica divá s viac ako 12.000 jedincami.

Michalovce 26. februára (TASR) - Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat vyhodnotila zimné sčítanie vodného vtáctva. Zaznamenala počas neho 31 druhov, uviedla na svojej webovej stránke CHKO s tým, že najpočetnejším druhom bola kačica divá s viac ako 12.000 jedincami.

Najviac jedincov a druhov pozorovali na Zemplínskej Šírave, ktorá bola čiastočne zamrznutá. Poskytla útočisko 15.143 vtákom. Medzi pozorovanými druhmi vynikli podľa ochranárov hlaholky severské, potápky chochlaté a zaujímavé boli druhy, ako potápače prostredné a veľké či chochlačky morské. Naopak, Senianske rybníky boli počas sčítania zamrznuté, čo obmedzilo prítomnosť vodného vtáctva, no aj tam boli zaznamenané niektoré druhy, ako volavka popolavá či beluša veľká.

Ochranári pozorovali aj početné kŕdle žeriavov popolavých na kukuričných poliach, kde ich počas teplej zimy mohlo byť viac ako 3000. "Na rieke Okna vytekajúcej z Morského oka bol pozorovaný len jeden vodnár potočný, typický obyvateľ horských a podhorských vodných tokov, čo bolo zrejme spôsobené nezamrznutými prítokmi, kde pravdepodobne zimovali ďalšie jedince," uviedli ochranári.

Medzi významné zimoviská vodného vtáctva v územnej pôsobnosti CHKO Vihorlat patria vodná nádrž Zemplínska Šírava a rybničná sústava Senianske rybníky, ktoré sú zároveň aj jednou zo 14 ramsarských lokalít na Slovensku, čo zdôrazňuje ich medzinárodný význam pre ochranu vodného vtáctva.

Zistené údaje slúžia ako podklad na ochranu populácií jednotlivých druhov a ich biotopov, ako aj na vyhodnotenie vplyvu zásahov do vodných tokov.