Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Senianske rybníky patria medzi najvýznamnejšie ornitologické lokality

Na archívnej snímke Chránené vtáčie územie Senianske rybníky. Foto: TASR/Roman Hanc

Pre veľa druhov vtákov sú buď jedinou alebo jednou z mála hniezdnych lokalít na Slovensku.

Senné 21. apríla (TASR) – Senianske rybníky rozprestierajúce sa na Zemplíne patria, čo sa týka vodného a pri vode žijúceho vtáctva, medzi najvýznamnejšie ornitologické lokality na Slovensku. Zaznamenaných tu bolo približne 290 druhov, z toho viac ako 120 tam hniezdi alebo v minulosti hniezdilo. Pre TASR to uviedol Matej Repel zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Senianske rybníky sú národnou prírodnou rezerváciou (NPR), zároveň chráneným vtáčím územím (CHVÚ), ktoré je podľa jeho slov veľmi zachovalé z pohľadu mokradí. Významná je podľa neho aj rybničná sústava. Okolitá krajina bola totiž v minulosti odvodnená. "Môžeme hovoriť o tisícoch hektároch prirodzených mokradí, ktoré boli zlikvidované. Táto NPR a následne vybudované ďalšie rybníky mali slúžiť ako náhrada pre vtáky a prírodu celkom," vysvetlil.

Rybníky boli podľa jeho ďalších slov síce umelo vytvorené, ale bola pre nich zvolená tzv. senianska depresia, ktorá bola trvalým močiarom. "Vybudovali sa hrádze, ktoré vodu na území zachytávajú a reguluje sa jej hladina," poznamenal s tým, že okolité lúky a mokrade sú prírode blízke, aj keď je už celé spomínané územie závislé od činnosti človeka.

Pre veľa druhov vtákov sú Senianske rybníky buď jedinou alebo jednou z mála hniezdnych lokalít na Slovensku. "Príkladom sú tie najvzácnejšie volavkovité druhy, kde sú jedny z najväčších kolónií pre belušu veľkú a malú," Repel spomenul v tejto súvislosti tiež chaukoša nočného, volavku purpurovú či bučiaka veľkého. "Z kačíc sú rybníky počas ostatných približne štyroch rokov posledným hniezdiskom potápky červenokrkej na Slovensku. Chochlačka bielooká tu hniezdi ako naša najznámejšia potápavá kačica," poznamenal. Podľa jeho ďalších slov ide zatiaľ o jedinú lokalitu na Slovensku, kde potvrdili hniezdenie žeriava popolavého. "Z migrujúcich návštevníkov tu boli zaznamenané obidva druhy pelikánov európskych – pelikán ružový a pelikán kučeravý, ibisovce hnedé alebo hltavka chochlatá," doplnil.

CHVÚ má podľa Repela niečo vyše 2600 hektárov, z toho NPR tvorí 213. "K tomu ešte patrí ochranné pásmo rezervácie, ktoré je tiež okolo 200 hektárov," podotkol. Ako ďalej uviedol, ide o poslednú takúto rozsiahlu sústavu biotopov a mokradí, ktorú môžu vtáky využívať na hniezdenie a migráciu na východe Slovenska. "Ďalšie vec sú zachovalé lúky a pasienky, ktoré sa v takejto kvalite a v takejto rozlohe už nikde inde v našej krajine asi nenachádzajú," zdôraznil na margo ochrany lokality Repel.

V poslednom období sa v nej snažia propagovať aj novú formu turizmu tzv. birdwatching. "Už z predošlých projektov sme vybudovali náučný chodník, ktorý spája okolité obce a vedie okolím rybničnej sústavy. Zrealizovali sme na ňom pozorovacie veže, informačné panely, lávky. Venujeme sa pomaly aj rekonštrukcii vahadlových studní, čo je taký tradičný prvok v tomto regióne," priblížil plány Repel.

Okrem spomínaných aktivít pripravujú publikácie, informačné materiály, organizujú tábory, exkurzie, prednášky. "Všetky z nich realizujeme s podporou projektu LIFE Obnova mokradí a ochrana vtáctva CHVÚ Senianske rybníky," uzavrel.