Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Inšpekcia životného prostredia skontrolovala skládku v Holčíkovciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na základe kontroly zo strany Slovenskej inšpekcie životného prostredia bolo tiež zistené, že kapacita skládky bola dosiahnutá už v roku 2015.

Bratislava/Holčíkovce 30. júla (TASR) – Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) zverejnila závery kontroly na skládke tuhého komunálneho odpadu (TKO) v Holčíkovciach v okrese Vranov nad Topľou. Vykonal ju Inšpektorát životného prostredia (IŽP) Košice. Ako uvádza v zápisnici, časť podmienok integrovaného povolenia jej prevádzkovateľ dodržal, časť však nie.

"Z monitoringu podzemných vôd vo vrte MS1 vykonávaným prevádzkovateľom v roku 2017 a v prvom kvartáli roku 2018 vyplýva, že podzemná voda vo vrte prekračuje kritickú hodnotu koncentrácie znečisťujúcich látok v ukazovateľoch, ktoré sú stanovené pre podzemnú vodu. Ich prekročenie pri danom spôsobe využitia územia predpokladá vysokú pravdepodobnosť ohrozenia ľudského zdravia a životného prostredia," uvádza SIŽP v správe o kontrole s tým, že je nutné vykonať podrobný geologický prieskum životného prostredia s analýzou rizika znečisteného územia.

Na základe kontroly zo strany SIŽP bolo tiež zistené, že kapacita skládky bola dosiahnutá už v roku 2015. "Prevádzkovateľ nezabezpečil topografickým zameraním skládky odpadov vyčíslenie voľnej kapacity v telese skládky odpadov, čím nepreukázal, že na skládke odpadov je voľná kapacita. Ku kontrole bol zo strany prevádzkovateľa predložený doklad 'Rez cez skládku pevného odpadu' so zákresom rezu rekultivačnej vrstvy v súlade s projektom. V uvedenom doklade bola vyčíslená voľná kapacita skládky odpadov 2920 kubických metrov. Vzhľadom k tomu, že uvedený doklad nebol potvrdený žiadnou oprávnenou osobou, IŽP Košice ho neakceptoval a vyhodnotil uvedenú podmienku ako nedodržanú," uvádza v správe SIŽP.

Sabinovská spoločnosť Remopel, s.r.o., požiadala v uplynulom období o rozšírenie skládky, s čím však nesúhlasí Okresný úrad (OÚ) v Prešove. Tvrdí, že sa v danej lokalite nachádza prírodný biotop európskeho významu a rovnako je tam ochranné pásmo, čo sa týka vody. Obec totiž leží pri vodnej nádrži Domaša.

Kapacita plánovaného rozšírenia skládky by mala byť podľa zámeru navrhovateľa približne 175.000 kubických metrov, čo predstavuje 201.250 ton odpadu. Nový záber územia pre túto činnosť je naplánovaný vo výmere 19.870 štvorcových metrov.

"OÚ vo Vranove nad Topľou, odbor starostlivosti o životné prostredie, rozhodol, že sa bude ďalej posudzovať táto časť aj lokalita," uviedol pre TASR vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie OÚ v Prešove Miroslav Benko.

Remopel s argumentmi proti rozšíreniu skládky nesúhlasí a tvrdí, že z geologických prieskumov zistili, že daná lokalita je najvhodnejšia na východnom Slovensku. "Nasvedčovali tomu aj vykonané skúšky 12 vrtov firmou Vodné zdroje š.p. o hĺbke 12 metrov, do ktorých boli vsunuté oceľové rúry o priemere 200 milimetrov. Nad týmito rúrami sme realizovali hrádzu jestvujúcej skládky. O stabilite tohto podložia svedčí aj to, že geodetická spoločnosť z Prešova nám každoročne meraním potvrdzuje, že hrádza sa deväť rokov neposunula ani o milimeter," uviedol konateľ spoločnosti František Onderčo.