Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Slovenské technické múzeum bude spolupracovať s Aero Vodochody

Na snímke prvé lietadlo L-39 Albatros overovacej série v. č. 0001, ktoré sa vrátilo na košické letisko po 50 rokoch. Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach ho múzeu požičala v súvislosti s konferenciou a výstavou pri príležitosti výročia narodenia konštruktéra J. Vlčka. Košice, 28. júna 2022. Foto: TASR - František Iván

Spolupráca je zameraná na význam letectva a leteckej techniky, uznávajúc ich spoločenskú dôležitosť v histórii, súčasnosti aj v budúcnosti.

Košice 27. februára (TASR) - Slovenské technické múzeum (STM), pobočka Múzeum letectva v Košiciach, a český letecký výrobca Aero Vodochody podpísali v utorok memorandum o spolupráci. Týka sa oblasti dokumentácie, propagácie a technického rozvoja letectva.

Spolupráca je zameraná na význam letectva a leteckej techniky, uznávajúc ich spoločenskú dôležitosť v histórii, súčasnosti aj v budúcnosti.

Ako informovalo STM, memorandum zahŕňa napríklad oblasti podpory aktivít pri dokumentovaní histórie československého letectva a súčasnosti českého a slovenského letectva. Ide aj o vzájomnú propagáciu aktivít v rámci verejných podujatí alebo poskytovanie odbornej pomoci, podpory a poradenstva. Dôležitým bodom memoranda je rozširovanie zbierkového fondu - múzejnej zbierky letectva a leteckej techniky.

Podľa STM je najväčšou výzvou pre túto inštitúciu dobudovanie komplexnej múzejnej zbierky dokumentujúcej "zlatú éru" československého letectva. "Zastávame názor, že česká a slovenská verejnosť si zaslúži poznať úspechy československého, v súčasnosti českého a slovenského leteckého priemyslu, úspechy v jednej z najnáročnejších technických oblastí," uviedol riaditeľ košického múzea letectva Miroslav Hájek.

Múzeum pri košickom letisku prezentuje výnimočné stroje, ako sú napríklad Aero L-29 Delfín, prvé lietadlo L-39 Albatros overovacej série alebo verziu lietadla L-39V, ktorých vyrobili len osem kusov a ktoré bolo aj súčasťou známej akrobatickej skupiny Biele Albatrosy.