Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Spišská Nová Ves: Na OZ HANA sa obrátilo viac ako sto týraných žien

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ich hlavnou činnosťou je priama pomoc a podpora.

Spišská Nová Ves 10. decembra (TASR) – Väčšina žien, ktoré zažívajú násilie zo strany súčasného či bývalého partnera, svoju životnú situáciu väčšinou neohlasujú. O zmenu sa v tejto súvislosti snaží aj občianske združenie (OZ) HANA zo Spišskej Novej Vsi. Len v tomto roku sa naň obrátilo viac ako 100 žien.

"Združenie sme založili v roku 2013 s cieľom pôsobiť v oblasti prevencie a eliminácie násilia páchaného na ženách. Našou hlavnou činnosťou je priama pomoc a podpora. Všetky naše aktivity smerujú k tomu, aby mali ženy dostupnú komplexnú pomoc, podporu a ochranu. Aj preto sme začali budovať multiinštitucionálnu spoluprácu s organizáciami, ktoré sa majú podieľať na zabezpečení systému komplexnej pomoci a ochrany pre ženy zažívajúce násilie. Vďaka projektu s názvom Zvýšenie kvality špecifickej pomoci ženám, zažívajúcim rodovo podmienené násilie zo strany intímneho partnera ako nástroj pre dodržiavania ľudských práv žien, v našej snahe pokračujeme," uviedla Danica Beňa Adamčíková z OZ HANA.

V tomto roku sa tak podarilo zorganizovať šesť workshopov a tri pracovné stretnutia pre štátne a verejné inštitúcie, pričom posledné stretnutie v tomto roku sa uskutoční v utorok 12. decembra. "Tieto aktivity sú určené predovšetkým zamestnancom rôznych organizácií, ktoré môžu prísť do kontaktu so ženami zažívajúcimi násilie. Naše aktivity sú zamerané na ochranu ľudských práv, poskytujeme im aj bezplatné právne poradenstvo," objasnila Beňa Adamčíková a dodala, že uskutočnenie týchto aktivít je možné vďaka finančnej podpore Ministerstva spravodlivosti SR.

OZ HANA prevádzkuje aj poradenské centrum, ktoré môžu občania kontaktovať na telefónnych číslach +421 903 404 483, +421 903 404 471, prípadne mailom na ozhana.snv@gmail.com. "Celkovo sme ženám a tretím osobám vlani poskytli spolu 1749 poradenských úkonov, dohromady sa na OZ obrátilo 72 ľudí," doplnila Petra Peterová z OZ HANA s tým, že tento počet oproti vlaňajšku stúpol. Je to podľa nej aj vďaka zvýšenému povedomiu o aktivitách združenia.

Skúsenosť s násilím, ktoré trvá istý čas, so sebou prináša množstvo komplikácií na rôznych úrovniach života. Tým pádom aj riešenie dopadov trvá podľa OZ istý čas. "Z našej skúsenosti niektoré ženy sa ozvú telefonicky ale do poradenského centra nikdy neprídu, a zase naopak niektoré sú s centrom v pravidelnom týždennom kontakte viac ako dva roky. Obracajú sa na nás s rôznymi otázkami, našou snahou je ich nasmerovať a pomôcť riešiť situáciu, v ktorej sa nachádzajú," uzavrela Peterová.