Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

S hlavnou turistickou sezónou sú na Spišskom hrade spokojní

Na snímke severovýchodný pohľad na Spišský hrad, archívne foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Oficiálne sa sezóna na Spišskom hrade končí na konci októbra.

Spišské Podhradie 28. septembra (TASR) - Počas hlavnej turistickej sezóny sa návštevnosť na Spišskom hrade podľa vedenia vyvíjala veľmi uspokojivo. „Hlavne víkendové dni boli hojne navštevované a naše múzeum navštívilo počas júla a augusta vyše 91.000 návštevníkov. Je to viac o asi 1000 turistov ako v minulom roku,“ uviedla pre TASR Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči.

Najväčšiu časť návštevníkov pritom tvorili Slováci, Česi, Poliaci, Maďari, ale aj rusky, nemecky a anglicky hovoriaci turisti. „Z exotických krajín sa u nás objavili napr. turisti z arabských krajín, ale aj Japonci či hostia z ďalekého východu,“ doplnila Pavúková Uharčeková. Najväčšiemu záujmu sa pritom tešila hradná kuchyňa a ochutnávky počas víkendov a nočných prehliadok.

Oficiálne sa sezóna na Spišskom hrade končí na konci októbra, ak však budú vhodné poveternostné podmienky a prístupná komunikácia na hrad, tak bude prístupný dovtedy, kým nepadne sneh alebo nebude od mrazov nebezpečne klzký povrch chodníkov po hrade. „Celková návštevnosť zatiaľ ide v intenciách minulého roka, hoci sme boli nútení otvoriť hrad oveľa neskôr ako v minulom roku,“ dodala Pavúková Uharčeková. Jeseň chcú na hrade využiť predovšetkým na bežné udržiavacie práce.