Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Po výbuchu potrubia nemá plyn 13 obcí, obnova dodávky sa začne večer

Na snímke oprava plynového potrubia v obci Hrašovník 18. mája 2014. Foto: TASR/František

V dôsledku explózie, ku ktorej došlo v sobotu 17. mája za dedinou Hrašovník, sa na mieste v zemi vytvoril kráter, pričom došlo k roztrhnutiu vysokotlakovej rúry.

Hrašovík 18. mája (TASR) – Pracovníci Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) v týchto chvíľach dokončujú opravu poškodeného potrubia pri obci Hrašovík v okrese Košice – okolie a podľa slov hovorkyne spoločnosti SPP distribúcia, a. s., Ivany Zelizňákovej, začnú obnovovať dodávku plynu vo večerných hodinách.

"Postupne sa začne potrubie napĺňať, treba si však uvedomiť, že je potrebné opätovne zapojiť 2700 odberných miest v trinástich obciach a naši pracovníci musia fyzicky skontrolovať každé odberné miesto. Obnova distribúcie preto bude pokračovať aj v pondelok (19.5.)," povedala Zelizňáková. Zároveň potvrdila, že príčiny výbuchu nie sú zatiaľ známe, určí ich až odborná expertíza, čo môže trvať aj niekoľko týždňov.


Nikto neutrpel zranenie

Silný výbuch vystrašil obyvateľov v sobotu (17.5.) podvečer. "Myslel som si, že spadlo lietadlo. Keď som sa prišiel pozrieť, čo sa stalo, tak to veľmi silne hučalo. Ani hasiči sa k tomu veľmi neodvážili prísť," povedal obyvateľ z Košickej Novej Vsi, ktorého silná rana vystrašila. Na miesto dorazili policajti, plynári a hasiči. "Máme tu štyri vozidlá, zatiaľ nevieme presne, čo sa stalo," informoval v sobotu operačný dôstojník košických hasičov.

Pri výbuchu nikto neutrpel zranenie. Plynové potrubie vybuchlo za dedinou. Príčiny výbuchu zatiaľ nie sú známe, avšak v tejto časti neprebiehala žiadna stavebná činnosť. Na miesto prišiel aj viceprimátor Košíc Ján Jakubov, ako aj šéf košickej krajskej polície Juraj Bukuš. Hasiči sa približovali k potrubiu len v maskách, plynári napokon únik plynu zastavili.

.


V zemi sa vytvoril kráter

Hovorkyňa spoločnosti SPP distribúcia, a. s., Ivana Zelizňáková dnes potvrdila, že na mieste nehody sa intenzívne pracuje a že sú tam aj experti, ktorí zisťujú príčiny výbuchu.

Podľa košickej policajnej hovorkyne Jany Mésarovej došlo z doposiaľ nezistených príčin k explózii vysokotlakovej plynovej rúry nachádzajúcej sa 1,5 metra v zemi v zastavanej obytnej časti v obci Hrašovík. "V dôsledku explózie sa na mieste v zemi vytvoril kráter, pričom došlo k roztrhnutiu vysokotlakovej rúry. Vplyvom tlakovej vlny bola poškodená strecha a solárne zariadenie na novostavbe rodinného domu a rozbité všetky sklenené výplne na osobnom motorovom vozidle značky Škoda Octavia," povedala. Majiteľovi vznikla škoda predbežne vyčíslená na 20.000 eur. Poškodením vysokotlakovej rúry a následným únikom zemného plynu vznikla pre plynárenskú spoločnosť predbežná škoda 50.000 eur.