Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Štrajkujúci učitelia sa v Košiciach previezli na bicykloch

Bicyklový sprievod na podporu požiadaviek učiteľov v Košiciach 8. februára 2016 Foto: TASR – František Iván

Cyklisti sa v sprievode previezli od Dolnej brány cez celú Hlavnú ulicu.

Košice 8. februára (TASR) – Bicyklový sprievod na podporu požiadaviek štrajkujúcich učiteľov sa dnes podvečer konal v Košiciach. Zúčastnili sa ho samotní pedagógovia, ale aj ich podporovatelia. Poukázali tým na to, že trvajú na svojich požiadavkách.

"Cieľom tohto podujatia je znovu deklarovať, že učitelia stále ostávajú v štrajku a chcú dosiahnuť svoje ciele, ktoré si stanovili. My stále očakávame, že sa nájde nejaká vôľa z druhej strany a že na to adekvátne zareaguje," uviedol Juraj Kolesár z Iniciatívy slovenských učiteľov a priznal, že štrajkujúcich učiteľov v Košickom kraji je menej ako na začiatku.

"Reálne čísla klesajú, to si musíme všetci priznať, ale na druhej strane ešte sú učitelia, ktorí sú ochotní štrajkovať," skonštatoval.

Podujatie podporili i tí, ktorí nepôsobia ako pedagógovia.

"Chceme vyjadriť podporu spôsobom, že odzvonilo starým praktikám, ktoré doposiaľ museli učitelia zdieľať. Zdá sa nám veľmi zmysluplné, že ľudia, ktorí bicyklujú, športujú, sa pridávajú k takejto aktivite," povedal spoluorganizátor podujatia Martin Oskorip z košického dobrovoľného kolektívu Wild and Free, ktorý bojuje proti masívnej automobilovej kultúre a venuje sa propagácii cyklistiky ako rýchlej, ekologickej a zdravej dopravnej alternatívy.

Cyklisti sa v sprievode previezli od Dolnej brány cez celú Hlavnú ulicu.

V Košickom kraji je k dnešnému dňu do štrajku zapojených 10 učiteľov z piatich škôl v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja.

"V tých školách, kde sa niektorí pedagógovia zapojili do štrajku, sú hodiny suplované, prípadne je vyučovanie skrátené. Prioritne je zabezpečené vyučovanie v maturitných triedach," uviedla hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková.

Celkovo je v pôsobnosti kraja 63 škôl a pôsobí na nich 2562 pedagógov.