Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Tanečníci karičky sa pokúsia o rekord vo vytvorení najdlhšej bráničky

Ilustračné foto Foto: TASR/Andrej Galica

V týchto dňoch začali organizátori s nácvikom.

Košice 21. apríla (TASR) – Štvrtý ročník podujatia Karička, ktorým sa účastníci pokúsia o slovenský rekord, bude 23. júna o 17.00 h na hlavnej ul. Košiciach. Tancovaním ľudovej karičky chcú účastníci vytvoriť najdlhšiu bráničku. V týchto dňoch začali organizátori s nácvikom. Podujatie sa uskutoční v rámci 35. ročníka medzinárodného Cassovia Folkfestu (CFF).

"Budeme tancovať karičku zo Šariša, spojenú s chorovodom a mužským verbunkom. Máme poskladaný taký tanec, aby to vedeli zatancovať aj laici a na druhej strane, aby si na tom zgustli aj tanečníci. Dnes sa tu zišli tí, ktorí budú pripravovať karičku, aby každý líder vedel svoj 16- až 20-členný kolektív pripraviť," uviedol pre TASR riaditeľ CFF a umelecký vedúci Folklórneho súboru Železiar Vladimír Urban.

Do Karičky sa prihlásilo košické Konzervatórium, základné školy, stredné školy, základné umelecké školy, rôzne zoskupenia a folkloristi z Prešovského a Košického kraja.

Podľa Urbana je karička symbolom niečoho, čo ľudí zjednocuje. "V karičke sa nedá, že idete robiť čosi iné ako ostatní. Všetci sa musia zjednotiť. Keď idú rovnakým krokom, vtedy sa dá to koleso krútiť," vysvetlil.

Karičku pod názvom Tancujúce mesto 2013 organizátori odštartovali v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. "Za tri roky ju dovedna zatancovalo vyše 2000 ľudí. Spoločne vytvorilo tri nové slovenské rekordy. V roku 2013 ju zatancovalo 965 ľudí v 105 kruhoch. O rok neskôr 444 ľudí vytvorilo obrovský kruh. V roku 2015 sa 584 účastníkov naraz objalo v takmer 60 kruhoch," priblížila Katarína Čániová z agentúry Communication House.

"Karičku 23. júna v Košiciach zatancujú aj zahraničné súbory z Talianska, Estónska a možno aj zo Španielska a Turecka," dodal Urban. Po druhý raz sa do podujatia zapoja i tanečníci v Prahe.

Prihláška a bližšie informácie sú zverejnené na www.karickatanec.sk.