Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Historický park v Trebišove bol považovaný za najkrajší v Uhorsku

Historický park v Trebišove je jedným z najvýznamnejších dokumentov spoločenskej a kultúrnej atmosféry minulých storočí. Foto: TASR/Roman Hanc

Návštevníci majú možnosť v parku obdivovať aj viacero historických pamiatok.

Trebišov 4. júna (TASR) - Historický park v Trebišove patrí medzi najrozsiahlejšie a najcennejšie parky v strednej Európe. Trebišovčania ho často nazývajú andrássyovský, ide totiž o bývalý grófsky park. Rozprestiera sa na ploche 62 hektárov s 20 druhmi ihličnanov, 40 druhmi listnatých stromov a 20 druhmi krovín.

"Prvé správy o výsadbe a úpravách pochádzajú z konca 18. storočia a súvisia s dokončením stavby budovy kaštieľa Imrichom Czákym v roku 1786. Koncom 19. storočia bol tento park považovaný za najkrajší v celom Uhorsku a dôstojne reprezentoval kultúru, bohatstvo a majetok majiteľov kaštieľa," uviedol pre TASR historik Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Martin Urban.

Park bol pôvodne rozšírený z lužného zátopového lesa. "Rozšírený bol výsadbou parkových drevín, najmä cudzokrajných," doplnil Urban. V parku rastie napr. dub letný, jaseň štíhly, javor mliečny a pagaštan konský. K cennejším drevinám patrí sofora japonská, borievka čínska, či borievka virgínska." V poslednom čase je významným aj rozsiahly porast medvedieho cesnaku, ktorý je medzi domácimi veľmi obľúbený," doplnil historik.

Návštevníci majú možnosť v parku obdivovať aj viacero historických pamiatok. Podľa Urbana je hlavným architektonickým prvkom parku samotná budova kaštieľa. Pri jazierku sa nachádza romantické neogotické mauzóleum, postavené v roku 1894, ktoré ukrýva mramorové sarkofágy s telami jedného z najvýznamnejších majiteľov trebišovského kaštieľa - Júliusa Andrássyho s manželkou Katarínou.

V areáli historického parku a v jeho bezprostrednom okolí sa nachádzajú aj hrad Parič, základy stredovekého kostola Sv. Ducha, rímskokatolícky kostol Návštevy Panny Márie, gréckokatolícky chrám Zosnutia presvätej Bohorodičky, pavlínsky kláštor, kaštieľ s hospodárskymi budovami, súsošie Immaculaty a archeologické lokality z praveku a stredoveku. Súčasťou trebišovského mestského parku je aj francúzska záhrada, ktorá sa nachádza hneď pri kaštieli.