Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Trebišov sa dočká lepšieho verejného osvetlenia

Ilustračné foto Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V Trebišove zmodernizujú verejné osvetlenie. Mesto na to získalo peniaze z výzvy Ministerstva hospodárstva SR.

Trebišov 23. októbra (TASR) - Trebišov bude mať modernejšie verejné osvetlenie. Mesto na to získalo peniaze z výzvy Ministerstva hospodárstva SR. "Celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 644.079,72 eura. Na realizáciu úspešného projektu bude potrebné už len schválenie rozpočtovej zmeny poslancami na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva," informovala hovorkyňa Trebišova Martina Kužmová.

Podľa nej sa mestu v krátkom čase podarilo byť opätovne úspešným v získaní externých finančných zdrojov, ktoré môžu napomôcť k lepšej kvalite života jeho občanov. "Schválená žiadosť a možnosť modernizácie verejného osvetlenia je ďalšou významnou investíciou, ktorú sa podarilo získať novému vedeniu mesta v roku 2015."

Na základe cenového prieskumu svietidiel a rozvádzačov bol navrhnutý projekt, v ktorom bola zahrnutá aj Ulica kpt. Nálepku. Po vypracovaní svetelnotechnickej štúdie autorizovaným inžinierom muselo mesto túto oblasť vypustiť. "Hlavným dôvodom je, že na uliciach kpt. Nálepku a Cukrovarská, ktoré sú plánované pri rekonštrukcii verejného osvetlenia ako celok, je cesta I. triedy s rôznou rýchlosťou cestnej premávky. Spracovateľ svetelnotechnickej štúdie mesto upozornil, že na cestu I. triedy sú pri zákonom povolených rýchlostiach dané špecifické podmienky, preto sú potrebné výrazne drahšie svietidlá než boli pôvodne plánované, aby boli dodržané potrebné normy," vysvetlila pre TASR hovorkyňa.

Celkový objem finančných prostriedkov len pre túto oblasť bol podľa nej odhadnutý na vyše 300.000 eur. Keďže maximálna výška dotácie je 750.000 eur a mesto sa zameralo rekonštruovať hlavne časti mesta s najväčšou koncentráciou osôb a automobilov, muselo v prvej etape rekonštrukcie verejného osvetlenia túto oblasť vypustiť. Modernizácia tejto časti verejného osvetlenia je preto podľa Kužmovej plánovaná v ďalšej etape rekonštrukcie.