Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

V rómskej osade v Trebišove chodí voliť viac ľudí ako v prvom kole

Na snímke rómske dieťa na ulici v osade v Trebišove počas 2. kola voľby prezidenta Slovenskej republiky v sobotu 29. marca 2014. Foto: TASR/Roman Hanc

V osade sú zriadené dva volebné okrsky, celkovo je tam zapísaných zhruba 1700 voličov.

Trebišov 29. marca (TASR) – Zvýšenú účasť voličov v prezidentských voľbách oproti prvému kolu zaznamenali dnes v rómskej osade v Trebišove, kde svoj hlas od rána odovzdávajú mladí i starší voliči.

V osade sú zriadené dva volebné okrsky, celkovo je tam zapísaných zhruba 1700 voličov. V prvom kole bola volebná účasť na úrovni 12,9 a 9,4 percenta.

"Voľby prebiehajú pokojne, bez problémov. Už teraz vidieť, že účasť je väčšia ako v prvom kole. V druhom kole bude oveľa väčšia," povedala pre TASR predsedníčka okrskovej komisie č. 4 Jaroslava Topoľančinová.

Práca v okrskovej komisii v rómskej osade nie je podľa nej náročnejšia ako v iných častiach mesta. Voliči, zväčša starší, akurát potrebujú častejšie usmerniť, že pri mene zvoleného kandidáta majú urobiť krížik a nie krúžok. "Boli zvyknutí, že predtým sa stále krúžkovalo, takže len im to treba vysvetliť," dodala.

Fotolagéria: V rómskej osade v Trebišove volili prezidenta




Obvodná volebná komisia Trebišov nemá podnety o kupovaní hlasov

Obvodná volebná komisia (ObVK) v Trebišove dosiaľ nezaznamenala od občanov žiadne podnety, nemusela riešiť ani podozrenia z kupovania hlasov v rómskych osadách. "Toto v žiadnom prípade, boli sme v týchto okrskoch a zatiaľ sa nič nedeje," uviedol po 16.00 h pre TASR predseda trebišovskej ObVK Peter Sovák.

Voľby v Trebišovskom okrese tak podľa neho prebiehajú pokojne a bez rušivých momentov.


Na snímke 2. kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky s prenosnou volebnou urnou v rómskej osade v Trebišove v sobotu 29. marca 2014.
Foto: TASR/Roman Hanc