Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Ústav anatómie si uctil ľudí, ktorí poskytli svoje telá medicíne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Venovali im mosadznú plastiku v tvare krídel a motto Vzlietli ste, aby ste sa vrátili v našich vedomostiach.

Košice 30. októbra (TASR) - Pamiatku zosnulých si dnes už tradične pripomenuli aj v Ústave anatómie Lekárskej fakulty Univerzity P. Jozefa Šafárika (LF UPJŠ). Pracovníci a medici si kvetmi a sviečkami uctili darcov tiel. Títo darcovia ešte za života súhlasili s tým, že po smrti poskytnú svoju telesnú schránku na študijné či vedecké účely.

Kadávery sú zabalzamované telá nebohých, ktoré umožňujú študentom medicíny detailne spoznať anatómiu ľudského tela. Im je venovaná mosadzná plastika v tvare krídel a motto „Vzlietli ste, aby ste sa vrátili v našich vedomostiach“, ktoré má vystihovať myšlienku takéhoto darcovstva.

„Ku kadáverom, s ktorými naši študenti pracujú a sú pre nich neoceniteľné pri spoznávaní anatómie, sa správame s veľkou úctou. Vedieme našich zamestnancov i študentov k tomu, aby za nimi videli jedinečné ľudské životy,“ komentovala prednostka Ústavu anatómie LF UPJŠ v Košiciach Darina Kluchová. Takéto darovanie považuje za veľmi šľachetný čin.

"Za zosnulých, ktorí darovali svoje telá Ústavu anatómie UPJŠ LF, sa bude pri príležitosti Sviatku všetkých svätých slúžiť 4. novembra aj svätá omša v Dóme sv. Alžbety, ktorú si vyžiadali študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach," informovala dnes TASR Jaroslava Oravcová, hovorkyňa LF UPJŠ.