Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach majú novú atletickú dráhu

Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej oválnej atletickej dráhy na ZŠ Trebišovská 10 v Košiciach 20. januára 2016. Na snímke uprostred primátor Košíc Richard Raši. Foto: TASR - František Iván

Práce na novom atletickom ovále v areáli Základnej školy Trebišovská trvali dva mesiace. Podľa riaditeľa Petra Fábryho nové športovisko zlepší kvalitu vyučovania telesnej výchovy.

Košice 20. januára (TASR) – V areáli Základnej školy Trebišovská v mestskej časti Košice – Západ dnes otvorili novú atletickú dráhu. Radnica chce v rekonštrukcii a výstavbe ďalších športovísk pokračovať.

"Ide o prvý atletický ovál, ktorý bol urobený odkedy samospráva dostala základné školy. Stál viac ako 75.000 eur a rozhodli sme sa, že každý rok vybudujeme kompletne jeden atletický ovál pri našich základných školách," priblížil primátor Košíc Richard Raši.

Súčasná sieť športovísk základných škôl v rámci zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice je podľa radnice, čo sa týka počtu dostačujúca, nedostatočná je však kvalita a športové vybavenie týchto objektov.



Práce na novom atletickom ovále v areáli Základnej školy Trebišovská trvali dva mesiace. Podľa riaditeľa Petra Fábryho nové športovisko zlepší kvalitu vyučovania telesnej výchovy. "V rámci telesnej výchovy sa precvičuje atletika, takže bude sa to precvičovať na kvalitnom tartane, na kvalitnom ovále. Takisto by sme to chceli integrovať aj do školského vzdelávacieho programu v rámci tretieho až šiesteho ročníka, kedy by sme radi navýšili telesnú výchovu o ďalšiu hodinu atletiky," uviedol Fábry.

Do histórie školy sa zapísali viacerí významní športovci, ktorí ju navštevovali. Patrí medzi nich i slovenská športová gymnastka Klaudia Kinská.

"Športovci, ktorí tu boli, tak boli zväčša v tých športových triedach. Pokračovali potom väčšinou na športovom gymnáziu a mnohí pokračovali aj ďalej," dodal riaditeľ školy.

Košice tento rok nesú titul Európskeho mesta športu. Na rozvoj a podporu rôznych športových aktivít je vyčlenených v tohtoročnom mestskom rozpočte 1.255.000 eur, čo je o 44 percent viac ako minulý rok.

"Veríme, že keď úspešne skončíme ako Európske mesto športu, tak budeme môcť čerpať aj prostriedky, ktoré by mali byť vyčleňované pre Európske mestá športu, ktoré tento projekt zvládli," vysvetlil primátor Košíc.

Tento rok by mali v meste pribudnúť ďalšie športoviská. "Okrem oválu by sa malo otvoriť jedno street workoutové ihrisko na sídlisku Nad jazerom a minimálne jedno multifunkčné ihrisko," priblížil plány mesta Raši.

Atletická dráha pri Základnej škole Trebišovská bola dokončená v minulom roku. Tento rok, by mal rovnaký ovál pribudnúť pri Základnej škole Laca Novomeského.