Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach otvorili honorárny konzulát Vietnamu

Na snímke viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová (uprostred) a primátor Košíc Richard Raši (vpravo) prechádzajú Hrnčiarskou ulicou 30. júla 2012 v Košiciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

Honorárny konzul verí vo veľký potenciál rozvoja vzťahov medzi oboma krajinami na rôznych úrovniach.

Košice 4. júna (TASR) - Honorárny konzulát Vietnamskej socialistickej republiky dnes slávnostne otvorili v Košiciach. Sídli na Hlavnej ulici 70, honorárnym konzulom je košický podnikateľ Rastislav Sedmák.

"Mojou úlohou je najmä pomáhať rozvíjať vzťahy právnických a fyzických osôb Vietnamskej socialistickej republiky a Slovenskej republiky a napomáhať pri organizovaní hospodárskych, obchodných, turistických, kultúrnych, vedeckých a iných podujatí," uviedol pre TASR Sedmák. Za jeden z hlavných cieľov si kladie aj napomôcť uznaniu vietnamskej menšiny medzi oficiálne národnostné menšiny v SR.

Honorárny konzul verí vo veľký potenciál rozvoja vzťahov medzi oboma krajinami na rôznych úrovniach. "Pred niekoľkými týždňami sa nám podarilo uskutočniť nesmierne úspešnú cestu do Vietnamu za účasti pána primátora Richarda Rašiho a pani viceprimátorky Renáty Lenártovej. Stretli sme sa s najvyššími predstaviteľmi Hočiminovho mesta a mesta Danang. Výsledkom je podpísanie memoranda, ktoré je úspechom pre mesto Košice a môže napomôcť k upevneniu a nadviazaniu obojstranne výhodných vzťahov medzi Slovenskom a Vietnamom," povedal.

V pláne a príprave sú podľa neho ďalšie cesty do ázijskej krajiny, pričom vítané sú všetky subjekty, ktoré majú záujem o aktivity v rôznych oblastiach dvojstrannej spolupráce. Dôležitý je pritom rozvoj ekonomických vzťahov. Prvou veľkou investíciou na Slovensku zo strany Vietnamu je podľa konzula prevzatie spoločnosti RWE IT spoločnosťou FPT Slovakia. "Spoločnosť FPT je najväčšia spoločnosť vo Vietname v zabezpečovaní služieb v oblasti informačných a komunikačných technológií. Ich víziou je rozvoj spoločnosti FPT Slovakia so zámerom rozšírenia pracovných miest o ďalších najmenej 200 pracovných miest v Košiciach," skonštatoval Sedmák.

Pri aktivitách rozvíjajúce dvojstranné vzťahy honorárny konzul vyzdvihol veľmi silnú podporu zo strany vietnamskej komunity žijúcej na Slovensku. "Ich pracovitosť, usilovnosť, húževnatosť a skromnosť je úžasná a ich prínos pre našu spoločnosť je nepopierateľný," dodal.

Honorárny konzulát s pôsobnosťou pre Košický a Prešovský kraj má úradné hodiny v utorok a štvrtok od 10.00 do 12.00 h, po dohode aj mimo týchto hodín. Slávnostné otvorenie sa dnes konalo za účasti vietnamskej veľvyslankyne v SR Ho Dac Minh Nguyet, ako aj predstaviteľov Košíc, Prešova a oboch samosprávnych krajov.