Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

V Markušovciach zmodernizovali expozíciu klávesových nástrojov

Na snímke expozícia klávesových hudobných nástrojov v letohrádku Dardanely v Markušovciach. Foto: TASR - František Iván

Obnova priniesla okrem moderného dizajnu aj nové interaktívne technológie.

Markušovce 27. februára (TASR) - Po 40 rokoch sa expozícia klávesových hudobných nástrojov v letohrádku Dardanely v Markušovciach neďaleko Spišskej Novej Vsi dočkala modernizácie, nedávno ju sprístupnili verejnosti. Z Múzea Spiša informovali, že projekt sa podarilo zrealizovať vďaka finančnej podpore Európskeho fondu regionálneho rozvoja a rozpočtu Košického samosprávneho kraja.

Obnova priniesla okrem moderného dizajnu aj nové interaktívne technológie. "Súčasťou expozície je aj koncertná sála, v ktorej bol inštalovaný úplne nový systém ozvučenia. Ten nám umožňuje prehrávať štúdiové nahrávky vybraných hudobných nástrojov, ktoré sú vystavené priamo v koncertnej sále. Hudba vdýchne život nielen vybraným nástrojom, ale oživí aj celú budovu letohrádku," uviedlo múzeum s tým, že celkové výdavky na projekt presiahli 216.000 eur.

V rámci modernizácie boli navrhnuté aj nové inštalačné prvky, pódiá, vitríny, informačné kiosky a moderný systém osvetlenia. Všetky jednotlivé komponenty boli navrhnuté tak, aby dopĺňali a vyzdvihovali historické prvky jednotlivých exponátov, ako aj samotnej budovy letohrádku, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Vďaka modernej inštalácii môžu návštevníci v expozícii vidieť aj nové unikátne zbierky z fondu múzea. Modernizovaná expozícia obsahuje viac ako 30 harmonikových hudobných nástrojov a vyše 20 klávesových hudobných nástrojov. "Expozícia v letohrádku Dardanely bola vždy jedinečná a jediná svojho druhu na Slovensku a jej modernizácia z nej zaslúžene robí ´Hudobnú perlu Spiša´, ktorú sa oplatí navštíviť," upozornilo múzeum.