Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

V Matejovej veži Dómu v Košiciach otvárajú výstavu o mučených kňazoch

Na archívnej snímke Dóm sv. Alžbety v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Zámerom výstavy je ukázať veriacim, súčasnej generácii, ale aj mladým, odvahu a vytrvalosť kňazov.

Košice 31. mája (TASR) – V nezvyčajnom výstavnom priestore Matejovej veže Dómu svätej Alžbety v Košiciach sa budú môcť návštevníci zoznámiť s osobnosťami košickej arcidiecézy, ktorých postihol neľahký osud. Priblíži ich výstava Košický veraikon – prenasledovaní kňazi Košickej arcidiecézy.

„Po vystúpení na vyššie poschodia, po točitých železných schodoch sa návštevník môže pozrieť na kňazov, ktorí boli prenasledovaní, ale aj mučení, zabití komunistickým totalitným režimom, ale aj prenasledovaní počas druhej svetovej vojny,“ priblížil jeden z organizátorov výstavy Tomáš Harbuľák.

Na najvyššom poschodí je centrálny obraz troch košických mučeníkov, pri príležitosti 400. výročia ich smrti, pripomínaného tento rok. „Zároveň máme na tomto obraze znázornené podoby ich tvárí. Forenznou a grafickou technikou sa nám podarilo získať štúdiom ich lebiek ich reálnu podobu,“ doplnil Harbuľák.

Zámerom výstavy je ukázať veriacim, súčasnej generácii, ale aj mladým, odvahu a vytrvalosť kňazov. Autori vybrali jednotlivé osobnosti aj podľa toho, koľko informácií o nich získali. Zároveň sú tam kňazi, ktorí majú pamätnú tabuľu, umiestnenú pri vstupe do Dómu. „V každej významnej katedrále alebo vo všetkých významných mestách po celom svete si veriaci rôznych národností pripomínajú svojich duchovných otcov, mučeníkov, významné osobnosti. U nás toto chýbalo. Máme síce pamätnú tabuľu, ale nejaké ich bližšie znázornenie pre verejnosť nebolo,“ vysvetlil Harbuľák. Dodal, že vďaka historikom, predovšetkým Petra Zubka, sa podarilo uskutočniť výstavu.

„Pevne verím, že každý návštevník sa príde pozrieť a získa historické povedomie, že tie režimy, ktoré tu boli, neboli až také dobré, ako sa o nich niekedy hovorí, alebo ako sa na nich spomína,“ komentoval Harbuľák.

Jednou z osobností výstavy je aj Košičanom známy kňaz František Paňák, ktorý bol prenasledovaný, mučený a zažil väzenie. Svojim spoluväzňom slávil tajné omše. „Hostie získal z napolitánok a hroznovú šťavu z napučaných hrozienok,“ priblížil Harbuľák.

V zrekonštruovanej veži sa nachádza aj miestnosť, kde bola uložená relikvia s Kristovou krvou, teda šatkou, na ktorej bola Kristova tvár. Relikvia pochádzala zo 14. storočia, keď kňaz pri svätej omši neúmyselne rozlial na biele plátno konsekrované víno – svätú krv. Na ňom sa vytvoril obraz Kristovej tváre.

Výstavu otvoria dnes na slávnostnej svätej omši v košickej katedrále o 18.00 h.