Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Festival Viva Italia po prvý raz v Spišskej Novej Vsi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Festival každoročne organizuje združenie Pre mesto a mesto Poprad. Počas neho sa na námestí prezentuje Taliansko a jeho jednotlivé regióny, remeslá, gastronómia, ale aj viaceré zložky kultúry.

Spišská Nová Ves 9. júna (TASR) – Festival Viva Italia sa bude konať v Poprade už po piaty raz. Uskutoční sa v dňoch 15. až 18. júna, novinkou je, že 17. júna sa presunie aj do Spišskej Novej Vsi.

"Na spišskonovoveskom námestí zavládne počas konania festivalu príjemná atmosféra s nádychom talianskej oslavy života. Bohatý kultúrny a gastronomický program prevonia a roztancuje mesto," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v Spišskej Novej Vsi jedna z organizátoriek podujatia Petra Vargová. Kultúrny program sa začína na námestí o 15.00 h vystúpením talianskeho folklórneho súboru Ortensia. Po ňom bude nasledovať koncert dua Ciucati - Strappati z mesta Fermo. O 17.00 h budú námestím pochodovať talianski vlajkonosiči so stredovekými kostýmami a program zavŕši vystúpenie mažoretiek. O 19.00 h sa v divadle predstaví deväť dievčat, ktoré budú súťažiť o titul Miss Spiša 2016. "Program festivalu Viva Italia v Spišskej Novej Vsi zakončí párty, na ktorej vystúpia štyria talianski dídžeji," doplnila Vargová.

Hlavný program talianskeho festivalu Viva Italia sa uskutoční v Poprade. Súčasťou piateho ročníka bude aj prvý šampionát v príprave pizze na Slovensku pod záštitou talianskej školy zameranej na jej výrobu. "Festival oficiálne otvoria v stredu 15. júna na Námestí svätého Egídia, po ktorom bude nasledovať koncert Babjakovcov s repertoárom árií z talianskych opier a slovenských ľudových piesní," informoval hlavný organizátor Fabio Bortolini. Vo štvrtok sa v centre Popradu predvedie talianska folklórna skupina Ortensia. Večer sa v miestnom akvaparku predstaví talianska legenda 80. rokov Ricchi e Poveri. Súčasťou festivalu bude aj konferencia zameraná na stredomorskú gastronómiu a jej tradíciu a prezentácia cestovného ruchu v regióne Marche.

Festival každoročne organizuje združenie Pre mesto a mesto Poprad. Počas neho sa na námestí prezentuje Taliansko a jeho jednotlivé regióny, remeslá, gastronómia, ale aj viaceré zložky kultúry.