Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V piatok sa začína Art Film Fest 2016, po novom v Košiciach

Na snímke zľava primátor mesta Košice Richard Raši, producent AFF Ján Kováčik, generálny manažér AFF Rudolf Biermann, umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel a prezident spoločnosti Film Europe Ivan Hronec počas tlačovej konferencie o 24. ročníku filmového festivalu ART Film Fest 2016, v Košiciach 1. júna 2016. Foto: TASR – Milan Kapusta

Zmena dejiska filmového festivalu so sebou prináša viacero noviniek.

Košice 16. júna (TASR) - Filmový festival Art Film Fest 2016 sa začína v piatok (17.6.) v Košiciach. Tento rok sa uskutoční už po 24. raz, prvý raz však na východnom Slovensku.

Zmena dejiska filmového festivalu so sebou prináša viacero noviniek. Organizátori v záujme zachovania čo najväčšieho komfortu všetkých návštevníkov sa preto rozhodli zjednodušiť im presuny po Košiciach. "Držitelia cinepassov a akreditácií na Art Film Fest budú môcť počas festivalu cestovať mestskou hromadnou dopravou zadarmo," vysvetlila marketingová riaditeľka festivalu Veronika Kašpar Šmihuľová a dodala, že stačí, ak sa v autobuse preukážu svojím cinepassom či akreditáciou.

"Na festival pricestujú zahraniční filmári z celého sveta. Pre týchto vzácnych hostí sme pripravili ceremoniál, aký si 24. ročník nášho festivalu rozhodne zaslúži. Keďže Košice Art Filmu otvorili svoju náruč a pozvali nás do svojho mesta, rozdáme Košičanom hneď niekoľko darčekov,“ priblížil generálny manažér podujatia Rudolf Biermann.

Dnes, deň pred veľkolepým otvorením tím Art Film Festu rozdá v uliciach Košíc desaťtisíc pozvánok do košického amfiteátra, ktorého brány sa v piatok (17.6.) o 19.30 h otvoria pre všetkých. Návštevníci amfiteátra si tak budú môcť vychutnať od 20.00 h na plátne mestského prírodného kina priamy prenos z príchodov hostí na červený koberec a od 21.00 h priamy prenos z otváracieho ceremoniálu z Kunsthalle, ktorý bude moderovať Jan Kraus.

Po skončení prenosu si všetci návštevníci môžu pozrieť amfiteátrovú projekciu novej filmovej snímky Zradca medzi nami v hlavných úlohách s Ewanom McGregorom, Damianom Levisom, Naomi Harris a Stellanom Skarsgardom.

Na fanúšikov, ktorí budú na červenom koberci pred Kunsthalle očakávať príchody festivalových osobností, si organizátori pripravili prekvapenie. Budú môcť získať futbalové lopty vlastnoručne podpísané slovenskou futbalovou reprezentáciou.

Návštevníci sa podľa jeho slov na festival dostanú i vlakom o polovicu lacnejšie. "Hlavný dopravca Art Film Festu – Železničná spoločnosť Slovensko totiž ponúka filmovým fanúšikom až 50-percentnú zľavu z cestovného do Košíc z akéhokoľvek miesta na Slovensku. Špeciálna cena platí vo všetkých vlakoch osobnej dopravy vedených Železničnou spoločnosťou Slovensko, okrem vlakov kategórie SC a EC," vysvetlil Biermann.

Na festival sa budú môcť ľudia dostať i letecky prostredníctvom Českých aerolínií. „Partnerstvo s Art Film Festom považujú ČSA za prirodzené, dôležité a obojstranne prínosné spojenie. Veľmi si vážime, že môžeme na filmové či hudobné festivaly prepravovať svetové veličiny a osobnosti,“ uviedol hovorca ČSA Daniel Šabík.

Pri príležitosti Art Film Festu v Košiciach České aerolínie posilnili spojenie na linke Praha-Bratislava-Košice v termíne od 18. do 26. júna 2016 celkovo o šesť spiatočných spojov. Na linke pridali poludňajšie lety a doplnili tak produkt až na tri spiatočné lety denne medzi Prahou, Bratislavou a Košicami - ranný, poludňajší a večerný. Okrem toho zostáva v prevádzke aj priama linka medzi Prahou a Košicami.