Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

V Rožňave bude prednáška s M. Musilovou

Na snímke astrobiologička a marsonautka Michaela Musilová počas tlačovej konferencie na tému Predstavenie spolupráce s NASA, s Európskou vesmírnou agentúrou a nová spolupráca so slovenskou vesmírnou firmou Space scAvengers 26. februára 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Astrobiologička verejnosti predstaví simulované vesmírne misie na Mesiac a Mars.

Rožňava 28. februára (TASR) - V Dome tradičnej kultúry Gemera sa v piatok (1. 3.) podvečer uskutoční prednáška slovenskej vedkyne Michaely Musilovej, počas ktorej astrobiologička verejnosti predstaví simulované vesmírne misie na Mesiac a Mars. TASR o tom informoval Róbert Šimko, marketingový manažér Gemerského osvetového strediska (GOS), ktoré podujatie organizuje.

Astroprednáška s názvom Na polceste na Mars verejnosti predstaví prácu slovenskej astrobiologičky Michaely Musilovej, ktorá sa vypracovala na riaditeľku simulovaných marťanských a mesačných misií na výskumnej stanici HI-SEAS v USA. Musilová na misiách spolupracuje s NASA a ESA, cieľom je pripraviť personál a technológiu pre život a prácu na týchto mimozemských objektoch. Zameriava sa najmä na výskum ľudských vzťahov a psychologických ťažkostí, ktorým budú musieť astronauti počas dlhodobých misií vo vesmíre čeliť.

"Fascinujúcou prednáškou zrekapituluje svoje poznatky zo simulovaných vesmírnych misií na Mesiac a Mars, porozpráva nám o tom, ako žijú a pracujú členovia posádky, ako keby boli na inej planéte, čo jedia, alebo ako to je s nosením skafandrov, keď si vyjdú mimo simulovanej vesmírnej stanice," priblížila riaditeľka GOS Helena Novotná.

Musilová absolvovala štúdium a výskum na viacerých prestížnych univerzitách vrátane California Institute of Technology, University College London, University of Bristol či Chiba University v Japonsku. Je tiež podpredsedníčkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity a vedúcou konzultantkou výskumu pre Mission Control Space Services v Kanade.