Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V rybníkoch pri obci Iňačovce už začali loviť kaprov

Na snímke výlov rybníka. Iňačovce 27. októbra 2015. Foto: TASR - Roman Hanc

Takmer 30 Iňačovských rybníkov ležiacich na ploche 450 hektárov je najväčším chovným strediskom kapra a šťuky na Slovensku.

Iňačovce 27. októbra (TASR) – V rybníkoch pri obci Iňačovce už začali loviť kaprov pre vianočný trh. Rýb je v tomto roku menej ako vlani. Na vine je suché počasie z uplynulých mesiacov.

"Momentálne sme zhruba v dvoch tretinách lovenia. V tomto roku skončime skôr, pretože nemôžeme loviť pre nedostatok vody vo všetkých rybníkoch," informoval vedúci strediska rybného hospodárstva pri Iňačovciach Peter Alexovič.

So sezónou nie je spokojný, produkcia je slabšia. "Tento rok bol zlý, dá sa povedať, že taký sme tu ešte nemali. Okrem klasických problémov, ktoré nám spôsobujú kormorány, vydry či pytliaci, nám pribudli ďalšie - vysoké teploty a nedostatok vody," poznamenal.

Rybní hospodári nemohli zakrmovať rybníky podľa plánu. Voda mala v niektorých obdobiach roka teplotu 29 až 30 stupňov Celzia. "Bolo v nej menej kyslíka, mali sme nižší prírastok, zaznamenali sme aj nejaké úhyny," vysvetlil Alexovič s tým, že niektoré rybníky pri Iňačovciach sú aktuálne iba na polovičných hladinách. Takmer 30 Iňačovských rybníkov ležiacich na ploche 450 hektárov je najväčším chovným strediskom kapra a šťuky na Slovensku. Okrem týchto rýb prináša na domáci a zahraničný trh tolstolobikov, sumcov, amurov, zubáčov i lieňov.

Medzi Slovákmi je vianočnou rybou číslo jeden stále kapor. Z Iňačovských rybníkov smerujú na trh v týchto dňoch kapry vážiace niekoľko kilogramov. Po výlove a vytriedení je rybu potrebné umiestniť do sádok, kde sa v čistej vode zbaví pachu a bahna. Ideálna hmotnosť kapra pre konzumáciu je podľa Alexoviča 2,5 až 3 kilogramy, keď je ešte mladý a nemá na sebe veľa tuku.