Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Spišskej Novej Vsi vyrástla komunitná záhrada Dietka

Tu vzniká komunitná záhrada. Foto: FB

Komunitná záhrada je na mieste bývalého plážového kúpaliska.

Spišská Nová Ves 24. októbra (TASR) - Materské centrum (MC) Dietka zo Spišskej Novej Vsi získalo podporu 4700 eur z programu Pohoda za mestom na premenu zanedbaného priestoru pri rieke Hornád. „Na mieste bývalého plážového kúpaliska vznikla komunitná záhrada, zázračné zelené miesto alebo v skratke ZáZeMie. V sobotu 25. októbra sa tu uskutoční podujatie Jesenná slávnosť, ktoré je slávnostným ukončením projektu,“ uviedla konateľka MC Mária Klimová.

Komunitná záhrada bude slúžiť pre rôzne skupiny obyvateľov mesta. Po úvodnom aprílovom stretnutí vyčistili dobrovoľníci priestor od krovia a odpadu a vytvorili v rámci workshopu bludisko z vŕbového prútia. Zároveň osadili prvky pre deti a pripravili aj priestor pre originálnu hlinenú stavbu. „V júni bolo zrealizované plánovacie stretnutie, ktorého cieľom bolo, aby si verejnosť a občania po vzájomnej diskusii naplánovali a určili, ako bude ich komunitná záhrada vyzerať. Súčasťou podujatia boli aj tvorivé dielničky pre deti a ich rodičov,“ doplnila Klimová. Počas letných mesiacov dobrovoľníci zorganizovali aj niekoľko úspešných brigád, čím podľa nej naplnili cieľ projektu.

Jesenná slávnosť pri príležitosti vyvrcholenia projektu začne o 10.00 h v priestore medzi záhradkárskou oblasťou pri obchodnom centre a mestskou časťou Fľúder. „Pre tých, ktorí sa rozhodnú stráviť sobotu na Jesennej slávnosti, sú pripravené nielen koncerty skupín Zloba, Karge Meri a Dáša Fon Fľaša, ale aj ohňová show a žonglovanie s tzv. poikami,“ upozornila Klimová s tým, že organizátori naplánovali na toto podujatie aj zaujímavé sprievodné akcie, akými sú vyrezávanie tekvíc, maľovanie na tvár, balónikové zvieratká a ochutnávky čajov z čajovne Alchýmka.

Na druhý deň, v nedeľu 26. októbra sa o 16.00 h uskutoční v čajovni Alchýmka aj vernisáž výstavy fotiek Príbeh ZáZeMia. „Program Nadácie Ekopolis a spoločnosti Heineken poskytuje už štvrtý rok miestnym komunitám príležitosť upraviť a skrášliť oddychové zákutia v zázemí väčších miest. Princípom všetkých projektov, rovnako ako v Spišskej Novej Vsi, je spoluúčasť budúcich užívateľov priestoru na plánovaní aj úpravách priestorov,“ uzavrela Klimová.