Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Veľké Kapušany chcú rekonštruovať osvetlenie s pomocou investora

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Novými svietidlami chcú vybaviť aj tamojší futbalový štadión.

Veľké Kapušany 22. októbra (TASR) – S pomocou súkromného investora chcú vo Veľkých Kapušanoch zrekonštruovať zastarané mestské osvetlenie. Novými svietidlami chcú vybaviť aj tamojší futbalový štadión. TASR informoval prednosta Mestského úradu Juraj Gyimesi.

„Chceme to riešiť formou koncesnej zmluvy, v ktorej sa investor zaviaže, že u nás zrekonštruuje verejné osvetlenie a určité obdobie ho bude aj prevádzkovať, čiže všetky náklady na opravy bude znášať on. Splácať by sa to malo z úspor, ktoré by mali byť 60-% až 65-% oproti súčasným výdavkom za elektrinu,“ ozrejmil prednosta. Radikálnu úsporu chcú v meste docieliť pomocou moderných LED svietidiel.

Gyimesi je presvedčený o výhodách tohto riešenia. „V súčasnosti platíme za 450 drahých, žltých a nekvalitných svietidiel 90.000 eur ročne. V prípade keď sa to zrekonštruuje, by sme mohli platiť tých istých 90.000 eur, ale už za 900 svietidiel. V tomto prípade by boli osvetlené všetky priechody, štadión a kompletne zmodernizované celé verejné osvetlenie. Po skončení koncesie by celú túto investíciu získalo mesto do svojho vlastníctva,“ priblížil prednosta podmienky možnej dohody s investorom. Ten by mal vzísť z obchodnej verejnej súťaže.

Východoslovenské mestečko sa pri tomto zámere inšpirovalo mestom Čadca. Gyimesi vylúčil alternatívu finančnej pomoci z eurofondov. „Horný limit v rámci aktuálnej výzvy je na rekonštrukciu nejakých 700.000 eur, čo by nám nepostačovalo na to, aby sme zmodernizovali osvetlenie v takom rozsahu, v akom plánujeme,“ poznamenal s tým, že k zámeru radnice sa budú v najbližších dňoch vyjadrovať veľkokapušianski poslanci na zasadnutí Mestského zastupiteľstva.