Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Návštevníci trebišovského kaštieľa zažili atmosféru Veľkej noci

Na snímke veľkonočné handmade trhy pred kaštieľom. Foto: TASR/Roman Hanc

Organizátori si prichystali ochutnávku veľkonočných jedál a tokajských vín, ukážky tvorby kraslíc a iných dekorácií, ktorú si mohli záujemcovia aj sami vyskúšať.


Trebišov 9. apríla (TASR) – Návštevníci trebišovského kaštieľa mali už dnes možnosť zažiť atmosféru Veľkej noci. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína si pre nich pripravilo tradičné veľkonočné podujatie Víno a kraslice.

Záujemcovia si mohli pozrieť napr. hand-made trhy, prostredníctvom ktorých prezentovali svoje zručnosti talentovaní tvorcovia, zajazdiť si mohli aj na historickom traktore. Organizátori si pre nich prichystali ochutnávku veľkonočných jedál a tokajských vín, ukážky tvorby kraslíc a iných dekorácií, ktorú si mohli aj sami vyskúšať. Ako pre TASR uviedla riaditeľka múzea Beáta Kereštanová, na podujatí prezentovali svoje tradície okrem Slovenska aj Ukrajina, Maďarsko, Poľsko a Česká republika.

Krajiny predstavili svoje typické jedlá i veľkonočné stolovanie. Ako pre TASR uviedla majsterka odbornej výchovy v učebnom odbore kuchár, čašník, hostinský z Cirkevnej strednej odbornej školy sv. Jozafáta v Trebišove Miroslava Greculová, na východe Slovenska by na sviatočnom stole počas Veľkej noci nemala okrem iného chýbať cvikla, hrudka, vajíčka či biely koláč. Oživiť si ho ľudia môžu kraslicami, bahniatkami, zlatým dažďom či rozkvitnutou čerešňou.