Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

VIDEO: V Košiciach sa narodilo mláďa ťavy dvojhrbej

Mláďa ťavy dvojhrbej. Foto: FOTO TASR – František Iván

Mláďa sa nenarodilo ako tradične v maštali, ale matka ho porodila ráno vo výbehu.

Bratislava 20. marca (TASR) - Radostnú udalosť zaznamenali v košickej Zoologickej záhrade, kde ťava Vanda priviedla na svet ďalšieho potomka. Malá samička ťavy dvojhrbej sa narodila vo štvrtok (19.3.) ráno.

V košickej zoo ide už o dvanáste narodené ťavie mláďa. "V posledných rokoch patríme v rámci zoologických záhrad medzi najúspešnejších chovateľov tiav v strednej Európe," uviedol dnes pre TASR riaditeľ košickej zoo Erich Kočner.



Matkou mláďaťa je samica Vanda, pôvodom z pražskej zoo. Ide už o jej tretie mláďa narodené v Košiciach, pričom všetky tri boli samičky. "To je veľmi potešiteľné, lebo väčšina mláďat narodených v zajatí sú samce," dodal riaditeľ.

Zaujímavosťou je tiež, že najnovšie mláďa je vlastne pohrobok, keďže jeho otec Maťo zomrel ešte minulý rok na starobu. Košická ťavia rodina má aktuálne štyroch jedincov, chovného samca, ktorý Maťa nahradil, dve samice a mladú samičku. Keďže ťaví areál je celoročne prístupný pre návštevníkov, tí sa budú môcť pri troche šťastia pokochať pohľadom na mláďatko už v najbližších dňoch.



Ťavy narodené v minulých rokoch v Košiciach možno obdivovať v zoologických záhradách napríklad v Bratislave, Ostrave, Tábore, ale dokonca aj v ďalekej Južnej Amerike.

Ťava dvojhrbá žije v púšťach a polopúšťach strednej Ázie. Pre mimoriadne schopnosti prekonávať veľké vzdialenosti v ťažkých podmienkach sa stala domácim zvieraťom. Hrby jej slúžia na vytváranie tukových zásob - zdroja metabolickej vody. Dospelé jedince dosahujú výšku v kohútiku 1,8 až 2,3 metra a hmotnosť 600 až 1000 kilogramov. Gravidita samice, po ktorej rodí jedno mláďa, trvá 12 až 14 mesiacov.