Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Záchranári si precvičili zásah proti nebezpečnej nákaze

Na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa 23.októbra 2014 uskutočnilo komplexné simulované cvičenie pre prípad biologickej hrozby, na ktorom zvládli krízovú situáciu pri šírení vysoko nebezpečnej nákazy, ktorej nositeľom bol jeden z cestujúcich autobusu vstupujúceho na Slovensko. Na snímke špeciálne vybavený tzv. biohazard tím s výbavou na transporty infekčných pacientov cestujúceho z autobusu v biovaku sanitkou transportujú do nemocnice. Foto: TASR/František Iván

Cieľom cvičenia bolo preskúšaniekoordinovaného postupu všetkých zložiek štátnej a verejnej správy ako aj humanitárnych organizácií a ďalších organizácií podieľajúcich sa na záchranných prácach.

Vyšné Nemecké 22. októbra (TASR) - Komplexné cvičenie simulujúce prípad biologickej hrozby sa dnes so zapojením všetkých relevantných zložiek štátnej a verejnej správy SR uskutočnilo na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod.

"Cieľom tohto cvičenia bolo preskúšanie nastaveného koordinovaného postupu všetkých zložiek štátnej a verejnej správy ako aj humanitárnych organizácií a ďalších organizácií podieľajúcich sa na záchranných prácach. Cvičenie nebolo zvolané kvôli ebole, ale pomohlo nám preskúšať si systém aj v prípade, ak by došlo k hrozbe nákazy týmto ochorením priamo v podmienkach hraničného priechodu," informovala TASR hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová.

Nositeľa vysoko nebezpečnej nákazy, ktorou by mohla byť napríklad aj ebola, dnes na hraničnom priechode predstavoval fiktívny cestujúci pôvodom z Libérie, ktorý vstupoval na Slovensko z územia Ukrajiny ako pasažier linkového autobusu.

Fotogaléria z cvičenia




Službukonajúci colníci sa s cieľom ochrany zdravia občanov Slovenska, respektíve Európskej únie, skontaktovali s integrovaným záchranným systémom prostredníctvom tiesňovej linky 112 a vzápätí zabezpečili autobus spolu s cestujúcimi až do príchodu ďalších záchranných zložiek.

Na mieste následne zasahovali po vyslaní Krajským operačným strediskom záchranného systému hasiči a špeciálny biohazard tím, ktorý disponuje vybavením na prevoz infekčných pacientov. Informáciu o "rizikovom" cestujúcom dostali Úrad verejného zdravotníctva SR a klinika infektológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, kde mal byť po transporte v tzv. biovaku a vyšetrení v špeciálnom bioboxe hospitalizovaný.

Tým sa však práca colníkov a polície na hranici v rámci simulovaného zásahu neskončila. Na vyhradenom priestore v špeciálnych ochranných oblekoch vykonali kontrolu autobusu, ako aj cestujúcich a odovzdali ich tovar, ktorý by mohol byť zdrojom ďalšej nákazy, na likvidáciu pracovníkom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Baloghová v závere simulovaného cvičenia potvrdila pripravenosť východnej hranice čeliť nebezpečným nákazám. Tamojší colníci disponujú podľa jej slov v tejto súvislosti najmodernejším vybavením. "Do výbavy nám v tomto roku pribudli špeciálne obleky, ktoré slúžia na ochranu pred chemickými a biologickými hrozbami."