Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Výstava v košickej Botanickej záhrade ukáže špeciálny presklený úľ

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Sprievodným podujatím výstavy budú prednášky počas víkendu, na ktorom sa odprezentujú výrobcovia včelárskych pomôcok pre odborníkov.

Košice 20. októbra (TASR) - Zaujímavé informácie o živote včiel prináša výstava Včelárstvo v Botanickej záhrade Univerzity P. Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Organizátori pripravili pre verejnosť ochutnávky medu a tvorivé dielne, prednášky pre širokú verejnosť, ale aj prezentáciu výrobcov a predajcov spojenú s poradenskou činnosťou. Výstava ukáže rôzne včelárske predmety a pomôcky, z histórie až po súčasnosť. Otvorená bude do 1. novembra.

„Počas celej doby výstavy budú návštevníkom k dispozícii členovia Slovenského zväzu včelárov Základnej organizácie Košice (SZV ZO), ktorí zabezpečia poradenskú činnosť, ale tiež predaj rôznych včelích produktov. Predpokladáme, že návštevníci ocenia možnosť vybrať si z ponuky šiestich–siedmich druhov medu priamo od včelára, ktoré budú môcť pred kúpou aj ochutnať," komentoval Eduard Grega, predseda košickej SZV ZO.

Na tvorivé dielne sa môžu podľa hovorkyne UPJŠ Márie Hrehovej tešiť nielen tí najmenší. Pre návštevníkov je pripravený workshop, počas ktorého sa oboznámia s včelím voskom a jeho využitím. Deti sa tak budú môcť naučiť, ako si z vosku vyrobiť rôzne druhy sviečok a medzistienok. V sobotu 24. októbra bude od 14.00 h pre návštevníkov pripravená tvorivá dielňa pod názvom Ako na medovníky, kde sa záujemcovia naučia pripravovať medovníkové cesto podľa receptúry Márie Murárikovej. Súčasťou dielne bude aj zdobenie medovníkov.

V rámci expozície bude významným lákadlom špeciálny úľ s presklenou stenou. V ňom bude možné pozorovať živé včely. "Obdivovať dianie v úli a rušného života v ňom je atrakciou pre návštevníkov všetkých vekových kategórií," domnieva sa Robert Gregorek, vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach. Život včiel je podľa neho v mnohých ohľadoch mimoriadne zaujímavý a odhaľovať tajomstvá diania v úli je nielen pútavé, ale aj spoločensky a výchovne veľmi prospešné.

Sprievodným podujatím výstavy budú prednášky počas víkendu, na ktorom sa odprezentujú výrobcovia včelárskych pomôcok pre odborníkov. V piatok 23. októbra o 10.00 h pozývajú organizátori na včelársku diskusiu žiakov základných škôl a v sobotu 24. októbra o 14.30 h širokú odbornú, ale aj laickú verejnosť na prednášku Možnosti použitia včelích produktov na upevnenie zdravia.

„Organizovanie výstav s včelárskou tematikou je výsledkom spolupráce medzi Botanickou záhradou UPJŠ v Košiciach a SZV ZO Košice. Súčasťou spolupráce bolo aj vybudovanie náučného chodníka, o návštevu ktorého má záujem čoraz viac ľudí vrátane žiakov základných škôl. Rozvíjanie včelárskych aktivít v botanickej záhrade bude pokračovať napríklad aj prostredníctvom kurzu pre začínajúcich včelárov, ktorého ďalší ročník sa začne v januári 2016," vysvetlil Sergej Mochnacký, riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

Výstavu organizuje Botanická záhrada UPJŠ v spolupráci so Slovenským zväzom včelárov, Základnou organizáciou Košice a bude sprístupnená v priestoroch Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach, na Mánesovej 23, denne od 09.00 do 17.00 h.