Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Výstava v ZOO Košice približuje zvieratá aj nevidiacim ľuďom

Na snímke nevidiace deti z Levoče na výstave 13. novembra 2015 v ZOO v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

V zoo po dnešku nájdu návštevníci pri zvieratách už deväť informačných tabuliek v Braillovom písme.

Košice 13. novembra (TASR) – Zoologická záhrada (ZOO) Košice dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa nevidiacich otvorila výstavu s názvom Vidíme ich rukami. Venovaná je najmä zrakovo postihnutým ľuďom, ktorým umožňuje hmatom spoznávať rôzne zvieratá.

V Braillovom písme na výstave v priestoroch zoo predstavujú viac ako 20 exponátov rôzneho druhu, ktoré sa už v úvodný deň stretli s mimoriadnym ohlasom návštevníkov. Na otvorení sa zišli nevidomí a ľudia s poruchami zraku z celého východného Slovenska. "Žiaci zo základnej internátnej školy pre nevidiacich a slabozrakých veľmi spontánne prostredníctvom hmatu spoznávali zvieratká a zoznamovali sa s perím, kožou, kostrovými zostatkami zvierat, ale aj s parohami kopytníkov či vajcami rôznych druhov vtákov. Obrovskú radosť prežívali, keď si mohli zobrať do rúk aj živého hada, ktorým bol pytón kráľovský," uviedla pre TASR Eva Malešová z košickej zoo.



Riaditeľ Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči František Hasaj ocenil výstavu v Braillovom písme, na ktorej sa knižnica podieľala výrobou tabuliek, vďaka ktorým budú môcť aj ľudia s poruchami zraku lepšie spoznávať faunu. V prvý deň na výstave nechýbali ani členovia Únie nevidiacich a slabozrakých z Košíc, ktorí prišli v sprievode asistentov.

V zoo po dnešku nájdu návštevníci pri zvieratách už deväť informačných tabuliek v Braillovom písme. Výstava, prvá svojho druhu na Slovensku, potrvá do nedele 22. novembra a je otvorená denne od 9.00 do 16.00 h.