Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Z programátorského maratónu vzídu aplikácie užitočné pre Košičanov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nové aplikácie sa môžu týkať akejkoľvek oblasti, napríklad dopravy, zdravotníctva, športu, školstva, životného prostredia či charity.

Košice 23. novembra (TASR) – Vo vymýšľaní a programovaní aplikácií, ktoré môžu zjednodušiť život Košičanom, budú najbližší víkend vo východoslovenskej metropole súťažiť študenti i profesionálni programátori. Témou programátorskej súťaže s názvom Hackathon 2015 bude mesto Košice.

Nové aplikácie sa môžu týkať akejkoľvek oblasti, napríklad dopravy, zdravotníctva, športu, školstva, životného prostredia či charity. Podľa organizátorov zo spoločnosti T-Systems Slovakia je zatiaľ prihlásených už viac ako 120 záujemcov.

Názov hackathon je zložený zo slov "hack" – experimentálne programovanie zamerané na zlepšenie aktuálneho stavu a "marathon" (maratón). "Hackaton je štandardný formát využívaný veľkými i menšími spoločnosťami, ktoré podporujú inovatívny prístup k hľadaniu nápadov. Na Slovensku ani v Košiciach nie je prvý, ale v takomto rozsahu určite. Ak prídu všetci tí, ktorí sa prihlásili, tak to bude najväčší hackathon na Slovensku," povedal dnes novinárom Juraj Girman, viceprezident T-Systems Slovakia pre Telekom IT.

Súťaž sa bude konať 28.-29. novembra v Univerzitnej knižnici Technickej univerzity v Košiciach. Úlohou súťažiacich, rozdelených do kategórií "študent" a "profi", bude vytvoriť funkčný prototyp aplikácie na danú tému. Ceny budú v rozmedzí 500 až 1000 eur. Cieľom akcie je spojiť komunitu študentov a profesionálnych programátorov, vytvoriť IT riešenia pre podporu Košíc a košického regiónu, budovanie partnerstiev medzi odborníkmi, študentmi a IT nadšencami, ako aj podpora moderných foriem vzdelávania.

Spoluorganizátormi sú Technická univerzita v Košiciach a mesto Košice. "Chceme, aby sa IT sektor postupne stal najväčším zamestnávateľom, pretože je to odvetvie, ktoré je veľmi perspektívne a ktoré drží v našom meste mladých ľudí. Pre mňa je to preto aj spropagovanie tejto perspektívy v Košiciach," povedal o súťaži primátor mesta a člen poroty Richard Raši. Dodal, že je sám zvedavý na výsledky tvorcov aplikácií.