Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Košický kraj

Za zabitie kickboxera Tótha odsúdil súd dvoch mužov

Pojednávanie v prípade zabitia kickboxera Ladislava Tótha na Okresnom súde v Košiciach 19. marca 2014. Na snímke obžalovaný Ján Č. (vpravo) a spoločníci. Foto: TASR/František Iván

Viacnásobný majster Slovenska v kickboxe Ladislav Tóth zomrel po tom, ako ho 8. apríla 2012 surovo dobili počas diskotéky.

Košice 19. marca (TASR) – Za zabitie známeho kickboxera Ladislava Tótha, ktorý zomrel po brutálnej bitke na zábave v obci Zádiel, dnes okresný súd Košice okolie odsúdil dvoch mužov. Za zločin zabitia formou spolupáchateľstva, prečin ublíženia na zdraví a prečin výtržníctva dostal Ján Č. (1982) úhrnný trest odňatia slobody 8,5 roka a Elemír B. (1989) 7,5 roka.

Zo zabitia Tótha bol obžalovaný aj Patrik F. (1984), tohto obvinenia ho však súd zbavil. Za prečin ublíženia na zdraví a výtržníctva mu súd určil dvojročný trest a jeho bratovi Martinovi F. (1991) podmienečný jednoročný trest.

Ján Č., ktorý na zábave v Zádieli robil vyhadzovača, ako aj Elemír B. sa voči rozsudku odvolali. "Nestotožňujeme sa s právnou kvalifikáciou tak, ako to uzavrel okresný súd, a taktiež považujeme tresty za veľmi prísne," reagoval pre novinárov advokát Juraj Biroš. Bratia Patrik a Martin F. uložené tresty prijali. Odvolal sa však prokurátor voči rozsudku pre Patrika F. s tým, že trvá uňho na pôvodnej kvalifikácii trestného činu.

Súd určil pre Elemíra B., Patrika F. a Martina F. ochranné protialkoholické liečenie ambulantnou formou.

Podľa súdu boli opakované útoky Jána Č. na kickboxera vrátane kopania do hlavy preukázané svedeckými výpoveďami, rovnako aj to, že na hlavu ležiaceho Tótha minimálne dvakrát našliapol Elemír B. V prípade Patrika F. sa podľa súdu preukázalo len kopanie do chrbta, čo nemohlo mať za následok smrť.

Všetci obžalovaní vyjadrili v záverečnej reči ľútosť nad tým, čo sa stalo. Ján Č. zároveň odmietol, že by spôsobil Tóthovi smrteľné zranenia. Na pojednávaní priznal, že sa s ním bil, poprel však, že by ho kopal do hlavy. Výpovede svedkov, ktoré to potvrdzovali, označil za účelové.

Zranený bol aj brat obete

Viacnásobný majster Slovenska v kickboxe Ladislav Tóth, prezývaný Doky, zomrel po tom, ako ho 8. apríla 2012 surovo dobili počas diskotéky v obci Zádiel v okrese Košice okolie. Zranenia utrpel aj jeho brat Štefan. Obžaloba dávala obvineným za vinu, že v miestnom Kultúrnom dome aj pred ním zaútočili na bratov Tóthovcov, pričom Ladislava bili päsťami a kopali na zemi do celého tela. Pokračovaniu útoku Jána Č. podľa obžaloby zabránili svedkovia, pričom Doky utiekol cez okno miestnosti Klubu dôchodcov. V dôsledku útokov L. Tóth utrpel mnohopočetné zranenia, ktorým neskôr podľahol. Jeho mŕtve telo našli v priekope pri obci Dvorníky.

Súdny lekár označil za príčinu smrti početné poranenia hlavy, ktoré vznikli opakovanými údermi, pričom došlo k traumatickému opuchu mozgu. Na hlave Tótha bolo zistených najmenej 24 rôznych poranení. Poranenia pritom podľa znalca nevylučujú, že prešiel vzdialenosť od Kultúrneho domu v Zádieli po miesto nálezu tela, čo je zhruba 960 metrov. Na mieste sa podľa neho nezistili zmeny, ktoré by poukazovali na predchádzajúcu manipuláciu s telom.