Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Zbierku Biela pastelka Košičania podporili, je už v povedomí

Ilustračné foto. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Piatkový hlavný deň 14. ročníka zbierky prebiehal vo viac ako 300 slovenských mestách a obciach.

Košice 26. septembra (TASR) – Do zbierky Biela pastelka na podporu nevidiacich a slabozrakých sa zapojili aj Košičania. V piatok (25.9.) mohli najmä v uliciach mesta či v niektorých obchodných reťazcoch prispieť do prenosných pokladničiek. Aktivity Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska dnes v Košiciach propagoval infostánok v obchodnom centre na Námestí osloboditeľov.

Koľko sa v piatok podarilo v meste vyzbierať peňazí za pomoci dobrovoľníkov, ešte nie je známe. "Myslím si však, že ľudia prispievajú dosť, vedia o zbierke, málokedy sa stane že nepoznajú Bielu pastelku. Sme už pomerne dosť v povedomí a máme veľmi dobrú spoluprácu aj so školami," povedala dnes pre TASR sekretárka krajskej rady ÚNSS v Košiciach Lenka Kuliková.

Piatkový hlavný deň 14. ročníka zbierky prebiehal vo viac ako 300 slovenských mestách a obciach. Príspevok do zapečatenej pokladničky odmenili dobrovoľníci spinkou v tvare bielej pastelky. Podporu nevidiacim a slabozrakým mohli ľudia prejaviť aj jej viditeľným nosením.

V košickom OC Aupark sprevádzal v piatok zbierku kultúrny program. Dnešný infostánok okrem možnosti prispenia do zbierky ponúkal aj informácie o činnosti ÚNSS. "Niektorí ľudia sa nás pýtajú, načo je tá zbierka. Informujeme ich, že je to na podporu nevidiacich a slabozrakých. Výťažok zbierky ide hlavne na rôzne aktivity, ako je výučba Braillovho písma, nácvik chôdze s bielou palicou, kurzy práce s kompenzačnými pomôckami, poskytovanie sociálneho poradenstva či ďalšie služby," povedala Kuliková. Akcia slúži aj na osvetu a propagáciu aktívneho života ľudí so zrakovým hendikepom.

Zbierku môže verejnosť podporiť aj zaslaním SMS s ľubovoľným textom v hodnote dve eurá na číslo 820 v sieti všetkých mobilných operátorov alebo vkladom na účet 4030016204/3100.