Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

R.Trnka odmietol zvolenie R.Lenártovej do čela zdravotnej komisie

Na archívnej snímke Renáta Lenártová Foto: TASR/Milan Kapusta

V 57-člennom zastupiteľstve získala Lenártová v pondelkovom hlasovaní 30 hlasov, jej protikandidátka Iveta Fulková (SaS) 26.

Košice 23. apríla (TASR) – Za predsedníčku zdravotnej komisie Zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) v pondelok zvolili krajskí poslanci na tretí pokus viceprimátorku Košíc a šéfku poslaneckého klubu Smer-SD Renátu Lenártovú. Predchádzajúce dve hlasovania skončili medzi ňou a Ivetou Fulkovou (SaS) nerozhodne. Predseda KSK Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, ŠANCA) následne oznámil, že príslušné uznesenie nepodpíše s tým, že by to bolo pre kraj nevýhodné.

Trnka pred novinármi obvinil Lenártovú, že "nezvláda členstvo v iných komisiách, nieto ešte predsedníctvo komisie". Narážal pritom na nedávny návrh predsedníčky komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu v košickom mestskom zastupiteľstve Anny Jenčovej na zrušenie členstva Lenártovej v tejto komisii pre dlhodobú neúčasť na rokovaniach. "Ja chcem, aby komisie boli funkčné a z tohto dôvodu som nepodpísal to uznesenie," povedal Trnka. Voľba tak podľa neho bude zaradená na ďalšie zasadnutie, pričom chce apelovať na poslancov, aby dali iný návrh.

Lenártová pred piatkovým hlasovaním v rozprave konštatovala, že ak by nemala záujem o post predsedníčky zdravotnej komisie, nekandidovala by. Trnka podľa nej nerešpektuje princíp demokratickej voľby. "Myslím si, že je to precedens a situácia, ktorá nemá obdobu určite nikde v komunálnej politike, pretože som bola demokraticky zvolená 30 poslancami. Ak nepodpíše uznesenie, využijem všetky prostriedky a určite to podám na prokuratúru," povedala.

V 57-člennom zastupiteľstve získala Lenártová v pondelkovom hlasovaní 30 hlasov, jej protikandidátka Iveta Fulková (SaS) 26. Na marcovom zasadnutí získali obe dvakrát rovnaký počet hlasov a voľba sa preto musela zopakovať. V minulosti zastupiteľstvo zvolilo predsedov ostatných 12 komisií. Poslanci v piatok zároveň volili ich zvyšných členov.

V programe pondelkového rokovania nie je voľba podpredsedu KSK. V marci poslanci do tejto funkcie nezvolili poslanca Daniela Rusnáka (KDH), ktorého navrhol predseda KSK Rastislav Trnka (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA, ŠANCA). Ten ďalšie návrhy už nepredložil a kraj tak ostáva bez podpredsedov.