Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Zemplínsku šíravu zaplavilo rekordné množstvo odpadu

S rekordným množstvom odpadu zápasia v týchto dňoch vodohospodári na Zemplínskej šírave. Po intenzívnych zrážkach zo začiatku týždňa ho do tejto východoslovenskej nádrže naplavili vody Laborca. Foto: TASR/Roman Hanc

Zamestnanci Slovenského vodohospodárskeho podniku sa podieľali na čistení Zemplínskej šíravy v posledných dňoch už niekoľkokrát.

Michalovce 15. mája (TASR) - S rekordným množstvom odpadu zápasia v týchto dňoch vodohospodári na Zemplínskej šírave. Po intenzívnych zrážkach zo začiatku týždňa ho do tejto východoslovenskej nádrže naplavili vody Laborca.

Zamestnanci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., sa podieľali na čistení Zemplínskej šíravy v posledných dňoch už niekoľkokrát. V stredu 7. mája vyzbierala vyše tridsiatka pracovníkov v úseku od výpustného objektu Zálužice až po juhovýchodnú hrádzu šíravy 120 vriec tuhého komunálneho odpadu.

Fotogaléria: Zemplínsku šíravu zaplavilo rekordné množstvo odpadu


S rekordným množstvom odpadu zápasia v týchto dňoch vodohospodári na Zemplínskej šírave. Po intenzívnych zrážkach zo začiatku týždňa ho do tejto východoslovenskej nádrže naplavili vody Laborca.
Foto: TASR/Roman Hanc


Jarné upratovanie sa neskončilo

S rekordným množstvom odpadu zápasia v týchto dňoch vodohospodári na Zemplínskej šírave. Po intenzívnych zrážkach zo začiatku týždňa ho do tejto východoslovenskej nádrže naplavili vody Laborca.
Foto: TASR/Roman Hanc
Tým sa však pre nich jarné upratovanie Zemplínskej šíravy neskončilo. Množstvo odpadu, na ktoré pri monitoringu brehov nádrže natrafili v utorok (13. 5.) v lokalite Prímestská oblasť, ich zaskočilo, čo potvrdzujú aj slová hovorcu SVP Ľuboša Krna.

"Za posledné roky sme nezaregistrovali v tejto časti vodnej stavby takéto množstvo odpadu. Bol splavený z horného úseku rieky Laborec a jeho priľahlých prítokov po intenzívnych zrážkach v nedeľu a pondelok 11. mája a 12. mája."

To čo sa podľa Krnových slov splavovalo po Laborci do Zemplínskej šíravy v uplynulých rokoch za niekoľko týždňov či mesiacov, priniesla rieka po intenzívnom daždi do nádrže prakticky za dva dni.

Opätovné čistenie brehov a vodnej plochy Prímestskej oblasti začali vodohospodári v stredu (14. 5.) o 6.30 h. Na upratovaní sa dopoludnia podieľalo 12 a neskôr až do večerných hodín 16 zamestnancov michalovskej Správy povodia Laborca za asistencie ťažkej techniky.

Z miesta vyviezli v priebehu dňa 11 nákladných áut odpadu a 50 vriec naplnených plastovými fľašami a nádobami. V naplavenom odpade boli najviac zastúpené dreviny. V upratovaní pokračujú aj v priebehu dnešného dňa.