Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Pred otvorením sezóny na Zemplínskej Šírave čistili vodu trikrát

V júni čistili potápači vodnú plochu na Zemplínskej Šírave. Foto: TASR/Roman Hanc

Spustenie letnej sezóny sprevádzalo otvorenie thermalparku.

Zemplínska Šírava 15. júna (TASR) – Na Zemplínskej Šírave dnes otvorili letnú turistickú sezónu. V máji však toto miesto prešlo premenou. Slovenskí vodohospodári z michalovskej Správy povodia Laborca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p., vodnú plochu a brehy nikoľkokrát vyčistili od množstva odpadu, ktorý tam priplavila rieka Laborec.

„Ešte pred povodňovými prívalovými dažďami vyzbierali pracovníci povodia Laborca v rámci akcie Vyčistime si Európu zhruba 50 vriec rôzneho komunálneho odpadu. Po výdatných dažďoch v polovici mesiaca, keď rieka Laborec priplavila obrovské množstvo odpadu, sa začalo ďalšie čistenie Zemplínskej Šíravy, na aké si nepamätajú ani najstarší tamojší vodohospodárski pracovníci,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľuboš Krno.

Ako spresnil, vodohospodári vyzbierali ďalších 50 vriec plastov a 40 nákladných áut biologického odpadu, predovšetkým polámaných konárov a kusov dreva. No keďže o niekoľko dní rieka znova zaplavila Šíravu odpadom, brigáda sa opakovala. Pomáhali aj technicko-hospodárski pracovníci, pričom na skládkach pribudlo ďalších vyše 30 nákladných áut biologického odpadu a 7 traktorových vlečiek ostatného komunálneho odpadu.

Šírava je dnes naplnená na 85 % a voda je podľa Krna na začiatku tohtoročnej letnej turistickej sezóny po kvalitatívnej stránke úplne vyhovujúca.

Spustenie letnej sezóny sprevádzalo otvorenie thermalparku

Na Zemplínskej Šírave otvorili dnes nielen letnú, ale už aj celoročnú turistickú sezónu, keďže pri slávnostnom odomknutí vôd Šíravy zároveň prestrihli pásku nového Thermal Parku Šírava.

Ako pre TASR potvrdil Ján Čuchran, starosta obce Kaluža, ktorá tento rok otvorenie sezóny na Zemplínskej Šírave organizuje, pláže i okolie sú čisté a všetky zariadenia sú pripravené na sezónu. Nový Thermal Park Šírava, ktorý stavali dva roky, však bude zárukou záujmu ľudí o toto miesto nielen v lete.

Nová atrakcia využíva vodu z geotermálneho vrtu, ktorú budú následne skúmať a chceli by dosiahnuť aj uznanie jej liečivých vlastností. Obec Kaluža má podiel v obchodnej spoločnosti, ktorá Thermal Park postavila. Stavať začali v aprílu v roku 2012 a preinvestovaných bolo približne 6 miliónov eur.

Slávnostné otvorenie sezóny dnes sprevádza aj kultúrny program, ktorý by mal na Šírave trvať do neskorého večera. Okrem miestnych skupín a súborov sú hlavnými hviezdami spevák Marián Čekovský a skupina Peter Bič project.