Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Na dostavbu zimného štadióna dostane Kežmarok od štátu milión eur

Na snímke rokovanie 197. schôdze vlády Slovenskej republiky v Kežmarku 10. februára 2016. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Primátor predpokladá, že rekonštrukcia si vyžiada približne 1,9 milióna eur.

Kežmarok 10. februára (TASR) – Vláda SR dnes na svojom výjazdovom rokovaní v Kežmarku schválila dotáciu na rekonštrukciu miestneho zimného štadióna vo výške jeden milión eur. Potvrdil to dnes na tlačovej konferencii premiér SR Robert Fico.

Schválená dotácia vo výške jeden milión eur je podľa primátora Kežmarku Jána Ferenčáka zadosťučinením pre všetkých, ktorí sa pričinili o záchranu zimného štadióna, i pre všetkých obyvateľov Kežmarského okresu. „Mali sme pred výjazdovým rokovaním vlády viacero očakávaní, ale práve rekonštrukcia štadióna bola tým najväčším. Kežmarok si pamätá ešte spred šiestich rokov extraligu, boli tu hokejové triedy, celý systém prípravy mladých hokejistov a v dnešnej dobe už ľudia prechádzajú len okolo zrúcaniny štadióna,“ konštatoval Ferenčák. Podľa neho je tento rok možno posledná šanca ešte hokejový stánok obnoviť, pretože o rok by už mohlo byť neskoro a museli by celý objekt zbúrať.

Primátor predpokladá, že rekonštrukcia si vyžiada približne 1,9 milióna eur. „V tomto smere mesto pristupuje ako partner, budeme celý projekt spolufinancovať. Naše hospodárenie je na veľmi dobrej úrovni, skončili sme s miernym prebytkom a v rezervnom fonde máme už teraz dostatok finančných prostriedkov na dofinancovanie projektu,“ zdôraznil Ferenčák s tým, že schválená dotácia od štátu je podľa neho výsledkom približne rok trvajúcej práce a rokovaní so Slovenským zväzom ľadového hokeja a zástupcami jednotlivých ministerstiev. Mesto na obnovu štadióna, ktorý podobne ako ten levočský doplatil na fiasko okolo deaflympiády, vyhlásilo aj verejnú zbierku, momentálne je v nej okolo 2000 eur.

Primátor dodal, že o prostriedkoch vo výške 80.000 eur na projektovú dokumentáciu budú mestskí poslanci rozhodovať na štvrtkovom (11.2.) rokovaní mestského zastupiteľstva. „Na tom ďalšom by sme mohli následne rokovať o použití zvyšných financií z rezervného fondu na dostavbu štadióna,“ dodal Ferenčák s tým, že pokiaľ realizáciu obnovy nespomalí verejné obstarávanie, do roka by mohli zrekonštruovaný štadión otvoriť.