Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Zoo Košice prináša v ponuke viacero noviniek, vstupné sa mierne zvýši

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

K zmenám patrí zmodernizované chovné zariadenie pre mačkovité šelmy. Krajšieho príbytku sa dočká tiger Lucky a v jeho susedstve aj biely tiger Salim.

Košice 5. apríla (TASR) - Zoologická záhrada Košice prichádza pred hlavnou sezónou s novou ponukou, pribudli viaceré atraktívne zvieratá a rozširujú sa služby pre návštevníkov. Zároveň dôjde aj k čiastočnému zvýšeniu ceny vstupného.

K zmenám patrí zmodernizované chovné zariadenie pre mačkovité šelmy. Krajšieho príbytku sa dočká tiger Lucky a v jeho susedstve aj biely tiger Salim, ktorý sa v Košiciach aklimatizuje po príchode z bratislavskej zoo.

"Kolekcia vtákov sa rozrastie o žeriavy čiernokrké. Košická zoo ich získala darom zo Zoo Moskva k 30. výročiu svojho otvorenia. Návštevníci ich nájdu vo výbehu, ktorý bude v novom návštevníckom okruhu zoogeografickej oblasti Altaj," informovala TASR vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

Pribudnú aj dve voliéry dravcov v blízkosti veľkého rybníka. Rozrástla sa tiež kolekcia plameniakov, k doterajším červeným a ružovým pribudli z Holandska dva páry plameniakov čílskych. V rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad je tak v Košiciach po Prahe najväčšia druhová kolekcia týchto impozantných vtákov. V chovných zariadeniach pribudli ďalej napríklad lemury kata, pásavec štetinový, urzón kanadský a mnohé ďalšie, ktoré spestrili druhovú rozmanitosť zvierat. Za ostatných päť rokov sa počet druhov zvýšil zo 140 na 230.

Zlepšenie sa dotkne aj návštevníckeho servisu. "Vyššiu spokojnosť stravovacích a občerstvovacích zariadení garantujú zrekonštruované bufety Kamzík a Čierny vlk, ktoré budú po novom ponúkať svoje služby celoročne. Najmä mladým návštevníkom tam bude slúžiť klubovňa. V ich bezprostrednej blízkosti čaká na najmenších nová atrakcia. Zoo uvažuje zlepšiť mobilitu návštevníkov kúpou vláčika," priblížila Malešová.

Rozšírená ponuka služieb, vyššie vstupné náklady, prioritne na krmivá, sa podľa zoo odrazia aj na cene vstupného. Zvýšenie sa bude pohybovať od 18 centov za jazdu na koni na hipodróme do 50 centov za lístok pre dospelého. "Zoo Košice naposledy upravovala ceny v roku 2011 a vstupenky pre dospelých o rok neskôr. Aj po posledných úpravách bude vstupné do košickej zoo najnižšie s porovnateľnými zoologickými záhradami v rámci Únie českých a slovenských zoologických záhrad," konštatovala Malešová.

Držitelia mestskej karty a turistickej karty ušetria na vstupnom až 20 percent. Naďalej výhodné bude rodinné vstupné, ktorým košická zoo zjednotila parametre nastavené v okolitých zoologických záhradách. Ako novinku zavádza ročnú neprenosnú vstupenku pre dospelého, dieťa, študenta i rodinu s takmer 30-percentným zvýhodnením na jeden vstup.

Súčasťou košickej zoo je aj DinoPark, ktorý po zimnej prestávke otvoril svoje brány 1. apríla. Najväčšou novinkou tejto sezóny je plateosaurus. Ide dvojicu bylinožravcov z obdobia triasu pred 200 miliónmi rokov.